Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från 50 till 150 asylsökande i veckan: "Flexibel organisation"

/
  • Jürgen Büttner och Maria Beiron konstaterar att Migrationsverket har god kontroll på situationen.

Migrationsverket i Gävle stärker resurserna i och med den ökade flyktingtillströmningen.
Senaste veckan har cirka 150 nya asylsökande registrerats – vilket är 100 fler än normalt.
– Vi har därför fördubblat personalstyrkan på ansökningsfunktionen, säger enhetschefen Maria Beiron.

Annons

Flyktingkrisen i Europa sätter större tryck på Migrationsverkets uppdrag att ordna boendeplatser åt alla de asylsökande som inte har möjligheten att göra det på egen hand.

Nyligen sökte närmare 3 200 människor asyl i Sverige under en och samma vecka. De flesta kommer till Malmö, Göteborg och Stockholm – men asylprövningsenheten på Migrationsverket i Gävle påverkas också av flyktingtillströmningen.

– I vanliga fall är det upp till 50 personer per vecka som kommer hit, men nu är vi uppe i 150. Eftersom betydligt fler ska in i ansökningsprocessen blir det förstås mycket mer att göra, säger Maria Beiron, enhetschef för asylprövningen på Migrationsverket i Gävle som innefattar ansökningsfunktionen.

Personal från andra enheter i landet har lånats in och Jürgen Büttner, som är enhetschef för mottagningsenheten i Gävle, har tagit över det operativa ansvaret för ansökningsfunktionen.

– Vi delar nu på ansvaret. Migrationsverket är en flexibel organisation med engagerade människor som gör ett toppenjobb. Den enda oroskänsla jag har är att det kan finnas onda krafter i samhället, säger Maria Beiron.

Jürgen Büttner:

– Det är en av Migrationsverkets styrkor, att ställa om och omfördela resurser. Samtidigt kan de olika processerna dra ut mer på tiden än normalt.

På ansökningsenheten i Gävle finns 212 platser och det är så gott som fullbelagt hela tiden.

– Det kommer bussar från ansökningsenheten i Märsta i den mån det finns lediga platser här. Eftersom det är ont om lediga platser i Märsta flyttas sökanden över hit i väntan på att få en plats på en mottagningsenhet, säger Maria Beiron.

Många som vill hjälpa människor på flykt har lämnat in kläder och lådor med matpaket till Migrationsverket, som dock inte har kapacitet att ta hand om gåvorna.

– Tyvärr finns inte resurserna att hand om det. Vi hänvisar i stället till de närmaste frivilligorganisationer som arbetar med insamlingar, säger Maria Beiron.

Mer läsning