Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ett kulturhus till ett annat – hela historien på en minut

/
  • Lättings gick efter mer än 20 i konkurs, sedan två personer blivit misstänkta för förskingring.

I helgen invigdes Kulturhuset Gävle i det gamla fängelset. Tidigare höll Kulturhus Lätting till i lokalerna, men förra hösten gick föreningen i konkurs efter en förskingringsskandal.

Annons

Kulturhus Lätting höll till i gamla fängelset i Gävle i mer än 20 år. Där hade de bland annat teater och galleri för barn, och de hade en lång erfarenhet av att sysselsätta arbetslösa. Men verksamheten föll ihop förra hösten, då föreningen hade skulder på två miljoner kronor. Två personer blev misstänkta för förskingring, bland annat verksamhetschefen som erkände att hon hade tagit en miljon kronor från föreningens konto och spelat för. Fallet utreds fortfarande av Ekobrottsmyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Lättings går i konkurs

LÄS OCKSÅ: Chefen tömde Lättings konto

Flera organisationer var intresserade av att ta över lokalerna, och föreningen Ria erbjöd sig att ta över hela verksamheten. Men kommunen ville skapa en mötesplats för unga, vilket gjorde att allting drog ut på tiden och lokalerna stod tomma i våras. Till slut slöts ett avtal med ABF, Vuxenskolan, Kulturum, Idka och Gävles unga om att starta ett kulturhus tillsammans med fängelsemuseet som redan fanns i lokalerna. Senare anslöt sig även Gävligt Gott.

LÄS OCKSÅ: Ria vill rädda Lättings

LÄS OCKSÅ: Gamla fängelset kan bli ungdomshus

I helgen öppnade nya Kulturhuset Gävle, där Kultur och Fritid på Gävle kommun betalar hyran för de sju föreningarna, inklusive restaurangen Gävligt Gott. Studieförbundet Studiefrämjandet har dock varit kritiska till upplägget, och hävdat att om de hade fått reda på att kommunen skulle stå för lokalhyran, hade även de varit intresserade av att ha verksamhet i fängelset.

LÄS OCKSÅ: Studieförbund kritiserar att nya kulturhuset inte lades ut på anbud

LÄS OCKSÅ: Kultur och Fritid svarar på Studiefrämjandets kritik: "Dom hade också varit aktuella"

LÄS OCKSÅ: Restaurangen Gävligt Gott slipper betala hyra

Mer läsning

Annons