Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik måste klara sig på 3800 kronor i månaden

/
  • ”Jag äter bara en gång om dagen”, säger Fredrik Kesälä om hur han får pengarna att räcka.

Han har inte en krona kvar i plånboken och det dröjer ännu några dagar innan pengarna från Försäkringskassan ramlar in på kontot.
– Nu är det svårt. Men jag har mat så jag klarar mig ett tag, säger Fredrik Kesälä, 22.

Annons

Han har varit arbetslös sedan slutet av 2007 och det har blivit allt svårare att klara utgifterna.

– När jag hade jobb räckte pengarna till mycket. Jag köpte till exempel nya skor nästan varje månad. Så slog det om. Plötsligt blev jag skitfattig.

I dag får Fredrik Kesälä aktivitetsstöd på cirka 3 800 kronor efter skatt per månad. Socialtjänsten står för hyran för enrummaren i Andersberg. Men resten måste han klara med pengarna som – om han inte missar något när han fyller i blanketterna – kommer in på kontot kring den 25:e varje månad.

Den här månaden var han dock lite sen med att skicka in redovisningen så nu måste han vänta ytterligare några dagar.

När han var 17 år hoppade han av gymnasiet. Han hade sommarjobb på Sören Thyrs entreprenadföretag och fick chansen att fortsätta under hösten. Det flöt på med truckkörning, rivningsjobb med mera. Han fick ut cirka 12 000 kronor efter skatt.

– Jag hade det ganska bra även om det var slitsamt.

Han jobbade på entreprenadfirman i nästan två år och på helgerna fyllde han ut med jobb på ett städföretag.

När det tog slut fick han jobb med att bygga upp scener åt ett företag som ordnade personalfester. Efter två–tre månader var det slut också med det och sedan dess har han gått arbetslös.

Fredrik Kesälä fick pengar från a-kassan under ett år men sedan i höstas får han nöja sig med aktivitetsstödet på 3 800 kronor efter skatt. Det ska räcka till mat och kläder men också för att betala ett lån på 500 kronor per månad.

– Att gå på krogen med kompisarna är bara att glömma. Möjligen kan jag gå på bio ibland, gå ut och fika eller fiska.

I hallen står några fiskespön lutade mot väggen. Men för tillfället måste han avstå också från fisket eftersom han saknar drag och inte har råd att köpa nya.

Han berättar om en mager mathållning.

– Jag äter bara en gång om dagen. Frukost orkar jag inte äta. Det blir oftast köttbullar eller korv.

Han brukar lägga cirka 1 200 kronor i månaden på mat.

Tidigare gick han på gym. Men det har han inte råd med längre och om han hade tränat så skulle han behöva äta oftare och då hade det också kostat mycket mer.

– Jag känner mig som en uteliggare fast jag inte är det, säger Fredrik Kesälä.

– Ett fast jobb och att jag kunde köpa en kåk. Flytta utomlands och resa mycket.

– Jag får se om jag börjar plugga om några år. Kanske kan man också jobba sig upp från jobb på något lager. Kanske kunde man bli lagerchef eller nåt sånt.

I vintras gick han en kurs som Yrkesakademin ordnade och som arbetsförmedlaren uppmanade honom att söka. Han fick lära sig mer om lagerarbete, godshantering och köra truck och hjullastare.

– Jag måste nog söka jobb utanför Gävle. Helst skulle jag vilja komma till Norge, säger Fredrik Kesälä som hade klart med ett jobb i Norge men tvingades tacka nej när det krävdes att han lade upp 15 000 kronor i dispositionsavgift för bostaden.

Mer läsning

Annons