Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Sträng besvarar kritiken efter olyckan på K2

/

Efter den olycksdrabbade klättringen på K2 i Pakistan är äventyraren Fredrik Sträng nu hemma i sin lägenhet i Gävle, med fulltecknad kalender, och huvudet fullt av förskräckliga bilder. Han tillbakavisar tidningsuppgifter om att han burit levande och döda på sin rygg och förstår inte den kritik mot honom som spridits på internet.
– Det fanns inga hjältar där uppe, bara förlorare, säger han.

Annons

 I måndags kväll kom Fredrik Sträng hem till Gävle, nu är klockan åtta på morgonen. Flingorna är slut så det får bli havregryn till sojayoghurten. Fredrik har 40 minuter innan nästa uppdrag i kalendern tar vid. Sponsorerna får vänta lite, och Fredrik hoppas på förståelse.

 – Jag hade ju tänkt fortsätta med flera toppar i år, men nu finns ingen motivation. Alla vi som var med om detta har upplevt tillräckligt, säger Fredrik Sträng.

Förstår inte kritiken

Men det är bara när han får direkta frågor som han beskriver sin roll i räddningsarbetet på berget. När han pratar spontant är det i stället om den stora tragiken. Och om vad klättrarvärlden kan göra för att undvika liknande olyckor framöver. De senaste veckorna har hemsidor som Explorers web riktat kraftig kritik mot Fredrik Sträng för att redan på söndagen ha gått ut med dödssiffran elva, för att prioritera mediekontakter och framställa sig själv som en hjälte som burit levande och döda på ryggen, och för att kalla andra klättrare oerfarna och oförberedda.

 – Jag har ingen förståelse för kritiken över huvud taget. Varför ska vi inte säga sanningen när folk frågar. Vi i baslägret var överens om hur många som dött. Det fanns ögonvittnesskildringar, och tre som varit kvar uppe på berget hade inte rört sig det senaste dygnet, säger Fredrik Sträng.

 – Det här var inte något som jag på eget initiativ gick ut med. Ingen ville prata med medier i det läget, men jag fick göra det. Vi tyckte alla att det var viktigt att få ut korrekta uppgifter, eftersom vi förstått genom anhöriga att det florerat uppgifter om 15- 20 döda. Jag har inte haft någon avsikt att dramatisera, det behövs inte.

 

 Enligt Fredrik Sträng fanns klättrare på K2 med mycket mer erfarenhet än han själv. Men han tycker också att en del inte hade på berget att göra, särskilt bland de anställda pakistanska höghöjdsbärarna (sherpa).

 – Sanningen är att en sherpa som föll och höll på att dra med sig mig inte klarade av att hantera en isyxa. Det säger jag inte för att kritisera honom, det är tragiskt att han dog, utan kritiken är riktad mot de som anlitade honom och mot systemet i Pakistan, att man inte har bättre certifiering och kontroll av bärarnas kompetens. En del av dödsfallen hade kunnat undvikas om man inte skickade upp sherpa utan tillräcklig kompetens. Det är inte bara deras liv som riskeras, utan alla de som involveras i räddningsarbete, säger Fredrik Sträng.

 Tillbaka i baslägret pratade de överlevande mycket om det som hänt, stöttade varandra och funderade över framtidens K2-klättring. Fredrik Sträng tänker göra en dokumentärfilm om olycksklättringen, där alla de överlevande får ge sin bild. Inte för att göra sig själv till hjälte, säger han, utan för att förmedla erfarenheter och förebygga fler olyckor.

 

Söndagen 3 augusti skriver flera svenska tidningar och hemsidor att Fredrik sträng ska ha burit människor på sin rygg nedför berget. Källan är i flera fall TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som på lördagskvällen

2 augusti pratade med Joachim von Stedingk, presstalesman för Fredrik Sträng.

– Fredrik klättrade ner med skadade och chockade klättrare till en lägre nivå. Han klättrade alltså med folk på ryggen, sade Joachim von Stedingk, enligt TT:s artikel.

Nu säger Joachim von Stedingk att han måste vara felciterad. Fredrik själv dementerar också påståendena.

– Jag bar ingen människa, det förstår alla som kan något om klättring. Det är en oerhört naiv bild. Där uppe är det jobbigt att bära åtta kilo. Däremot försökte vi släpa en död människa nedför berget. Och vi hjälpte skadade med klättringen så gott det gick. Om någon har försökt framställa mig som hjälte så är det i alla fall inte jag. Jag känner mig inte som en hjälte, jag är trött och ledsen, säger Fredrik Sträng. 

Mer läsning

Annons