Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias för sex med 12-årig flicka

En 18-årig Sandvikenbo som åtalats för sexuellt utnyttjande av en 12-årig flicka frias av Gävle tingsrätt. Orsaken är att han inte kunde veta att hon inte fyllt 15 år.

Annons

18-åringen och flickan träffades hemma hos honom. De hånglade och hamnade i en säng. De hade inte samlag, men hans sexuella handlingar mot flickan kunde enligt åtalet i lagens mening jämställas med samlag. Därför åtalades han.

Flickan har efteråt i förhör sagt att hon inte ville, men att hon inte vågade säga nej.

Första gången 18-åringen och flickan träffades var några månader tidigare. Flickan framställde sig då som äldre än hon var. Av en kompis till flickan fick 18-åringen höra att hon var 14 och snart skulle fylla 15.

Det hindrar normalt sett inte någon från att dömas om han ändå borde ha insett att sexpartnern är under 15 år. Men Gävle tingsrätt konstaterar att det inte är klarlagt att 18-åringen hade någon annan information om flickan, än den han fått veta första gången de träffades.

I domen konstateras att det kan vara svårt att dra någon slutsats om en tonårsflickas ålder enbart av hennes utseende. Domaren noterar också att när rättegången hölls ett år efter det anmälda brottet, det vill säga när flickan var 13 år, såg hon ut att kunna vara 15 år.

 

Mer läsning

Annons