Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridlyst växt värnas i grävarbete

/
  • Nattviolen blommar under juni och juli. Blomman har en behaglig och ganska stark doft, särskilt på natten.
  • Ett stenkast från Gästrike vattens grävmaskiner står nattviolen.

Grävandet för vatten och avlopp uppe på Norrlandet pågår för fullt. Men en boende i området visste något som Gästrike vatten inte visste. Mitt i vägen för grävandet växer nämligen den fridlysta nattviolen. Det fick honom att reagera.

Annons

Nära korsningen Rännavägen-Utvalnäsvägen växer den fridlysta nattviolen.

En boende i området, som vill vara anonym, berättar att han vetat om att den fridysta växten har funnits där länge. Därför slog han larm när Gästrike vatten skulle börja sina utgrävningar vid den aktuella platsen.

– Jag har bott i området länge och tycker att det är viktigt att naturen bevaras. Så jag åkte till Gästrike vattens information vid Engeltofta och berättade om den fridlysta växten, säger han.

Nattviolens växtplats blev utmärkt med rödmålade pinnar så att Gästrike vatten kan gräva runt den fridlysta växten.

– När vi fick höra om nattviolen var det viktigt för oss att bevara den, säger Stefan Hedström, projektledare på Gästrike vatten, och berättar de alltid försöker ta hänsyn till bevarandet av miljön när de gör sina jobb och att kraven på att gå försiktigt fram är stora.

Vatten- och avloppsgrävandet påbörjades 2014 och planeras vara klart i slutet av 2016. Etapp 1, färdigställandet av huvudledningen mellan Engeltofta och Harkskär, planeras bli klart i dagarna. De kommande etapperna handlar huvudsakligen om att koppla huvudledningen till själva husen.

Mer läsning

Annons