Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrottshall går före bibliotek

Majoritetens förslag att prioritera en ny friidrottshall framför ombyggnaden av stadsbiblioteket vann gehör i kommunstyrelsen.

Även Sverigedemokraterna hade lagt ett förslag till mål och ramar, som röstades ned.

Annons

Sedan både den rödgröna majoriteten och oppositionspartierna i alliansen presenterat sina förslag till mål och ramar står det klart att den största politiska skillnaden de kommande åren finns på investeringssidan. Majoriteten vill bygga en ny friidrottshall i Sätra medan oppositionen hellre vill prioritera stadsbibliotekets om- och tillbyggnad.

När kommunstyrelsen fattade beslut i frågan på tisdagen blev röstsiffrorna som väntat 7-6 till fördel för majoriteten.

Efter mötet kallade de rödgröna partierna till en presskonferens där de pressades på varför de prioriterar som de gör.

– Friidrotten tränar i dag under väldigt dåliga omständigheter och det finns en förstudie i Sätra som gör det enklare att genomföra projektet under den fastställda tiden. Slottstorget ser i dag inte ut som det ska och att dra igång med ombyggnad av biblioteket vore att börja i fel ände, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Majoriteten säger att man vill ta "ett helhetsgrepp" om Slottstorget, rådhuset och Gamla Gefle innan biblioteket byggs ut. Bland annat ska man se om trafiken kan ledas om på något sätt.

Är det ett argument ni gömmer er bakom?

– Nej, det vore dumt att dra på med en ombyggnad och inte veta om den står sig när resten av området görs om, säger Carina Blank.

Politikernas bedömning är att det tar minst ett år innan man vet mer om hur hela området runt Slottstorget kan göras om.

Sverigedemokraterna har fyra platser i kommunfullmäktige och ingen i kommunstyrelsen. Partiet har ändå lämnat in ett eget förslag till mål och ramar som bygger på samma grunder som partiets kommunbudgetar från tidigare år. Det handlar bland annat om att säga upp kommunens avtal om flyktingmottagande med Migrationsverket, lägga ned symfoniorkestern och satsa extra på socialtjänst och vägar.

På investeringssidan väljer SD att gå på majoritetens linje och förespråka en ny friidrottshall framför ett moderniserat stadsbibliotek.

– Det viktigaste är att vi satsar på ungdomarna. Att satsa på biblioteket känns lite som lyxkonsumtion när ekonomin är som den är, säger Roger Hedlund (SD).

Den stora politiska debatten om Gävle kommuns ekonomiska mål och ramar åren 2012-2015 blir på kommunfullmäktiges sammanträde 20 juni.

Mer läsning

Annons