Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola får nej från skolinspektionen

Vänskapsskolan hade ansökt om att få öppna en fristående grundskola i Gävle. Skolinspektionen säger dock nej till ansökan, då myndigheten inte anser det bevisat att det finns tillräckligt stort elevunderlag.

Annons

Vänskapsskolan hade ansökt om att få öppna en fristående förskola, en grundskola årskurserna 1–6, samt ett fritidshem i Gävle. Men Skolinspektionen avslog på fredagen ansökan, då de inte tycker att det är säkerställt att elevunderlaget är tillräckligt stort.

För att få starta en friskola måste huvudmannen visa upp en realistisk budget, vilket bygger på att skolan kan bevisa att den får tillräckligt många elever. Vänskapskolan hade som stöd för detta genomfört en enkätundersökning. Skolinspektionen tycker dock inte att den är tillförlitlig, bland annat eftersom Vänskapsskolan även har ansökt om att få öppna en skola i Göteborg, och det enligt Skolinspektionen inte är tydligt vilken av städerna enkätsvaren gäller.

Skolinspektionen avslår även Vänskapsskolans ansökan om att få öppna ett fritidshem.

Vänskapsskolan delar styrelse med den befintliga Vetenskapsskolan i Göteborg. Arbetarbladet har sökt kontaktpersonen för ansökan om skolan i Gävle, men hen har avböjt att kommentera.

Mer läsning

Annons