Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisöri toppi Gävle

Frisörutbildningen är fortfarande svårast att komma in på, även om antalet förstahandssökande är betydligt färre i år.
Det visar resultatet av den preliminära intagningen till gymnasieskolan i Gävle.

Annons

För att få plats på den kommunala gymnasieskolans frisörprogram i Gävle krävs VG i minst 15 av 16 ämnen.

Det är något lättare att komma in på friskolan John Bauers frisörutbildning. Där räcker det med 11 VG om man har godkänt i de andra ämnena.

Frisörutbildningen brukar ligga i topp, både när det gäller antalet sökande per plats och betygskrav. I år sökte 42 nior till kommunens frisörprogram i första hand medan 37 hade John Bauers frisörskola som förstahandsval.

Ett annat praktiskt program som kräver väldigt höga betyg är Naturbruk med inriktning på djurvård, som ordnas av Gävle praktiska gymnasium. Där handlar det om fyra platser och lägsta meritvärde är 220 vilket kräver tolv VG om resten är godkänt.

Medan det som vanligt är kö till frisörutbildningarna så finns det lediga platser på andra program.

Den nyinrättade spetsutbildningen i humaniora har 25 sökande, varav sju i första hand, till 30 platser.

Jan Stattin, biträdande rektor på Vasaskolan, tror ändå inte att det blir problem att fylla platserna med kvalificerade elever när den slutliga intagningen blir klar i juli.

– Vi kanske inte fyller alla 30 platserna. Men det kan vara skönt att börja med en lite mindre grupp, säger han.

Han tror att det åtminstone blir ett 20-tal elever. Spetsutbildningen i humaniora har riksintag. Elever från hela landet får söka. Stattin har fått signaler från både Västernorrland och Dalarna.

Att inte fler har sökt kan bero på att Vasaskolan, när Skolverket gav klartecken, bara hade ett par veckor på sig att marknadsföra utbildningen innan niorna skulle göra sina val.

Syftet med spetsutbildningen är att studiemotiverade elever ska få möjlighet att fördjupa sig i några ämnen. Under tredje året får de chans att läsa en universitetskurs.

Efter den preliminära intagningen finns flera lediga platser också på flera andra samhällsvetenskapliga program, både på Vasaskolan och Borgarskolan, och även på de naturvetenskapliga programmen.

Jan Stattin ser dock inga problem att fylla platserna eftersom väldigt många har sökt till samhällsvetenskapliga programmen utan att välja inriktning.

– De har möjlighet att välja inriktning till årskurs två. Vi har egentligen fler elever än tidigare, säger han.

Mer läsning

Annons