Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram att titta på "Bäckis" lyxvilla?

Allmänheten ska kunna vandra ut på udden vid hockeyspelaren Nicklas Bäckströms stora lyxvilla i Stensnäs på Norrlandet. Kommunen ska sätta upp informationsskyltar och ordna en bättre stig.

Det framgår av förslaget till ny detaljplan som folk kan ge synpunkter på under den närmaste månaden.

Annons

I början på sommaren gav bygg- och miljönämnden bygglov för den stora villan. Meningen är att huset ska vara klart nästa sommar.

Nicklas Bäckström vill också bygga nytt båthus och ett badhus vid stranden.

Både länsstyrelsen och länsmuseets antikvarier har haft invändningar mot hur båt-och badhusen är tänkta att se ut.

Handläggarna på länsstyrelsen vill inte ha något båthus alls och att ytan på badhuset, 40 kvadratmeter, är "alltför väl tilltagen" med tanke på hur badhusen vid andra villor på Norrlandet ser ut. Båthus finns inte vid sommarvillorna på Norrlandet och så bör det vara också i fortsättningen, tycker handläggarna.

Antikvarierna på länsmuseet konstaterar att det planerade båthuset i falurött ser ut som båthusen i Bönan och Utvalnäs. Det stämmer inte med hur det ser ut vid sommarvillorna i dag, konstaterar de och manar kommunen att göra om planförslaget.

Bygg- och miljökontoret har delvis ändrat planen, minskat badhuset till 25 kvadrat och skriver att färgen och utformningen på båthuset inte får vara "utmärkande".

– Vi kunde inte hitta någon annan lämplig lösning. Vi har försökt jobba med utformningen och det här kanske blev en kompromiss, säger planchefen Lena Steffner.

Kommunen ansvarar för att skyltarna sätts upp och stigen förbättras ut på udden. Det ska ske inom fem år. 

Mer läsning

Annons