Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för fartyg när isen smälter

/
  • Stark. För att en båt ska kunna ta sig fram genom is måste den vara tillräckligt stark i skrov- och maskinkonstruktion. Fartyg som vanligen trafikerar tropiska vatten har därför fått vänta längre på att gå upp till Bottenhavet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

I går kom ett säkert vårtecken från Bottenhavet. Efter den besvärligaste vintern på 20 år upphörde isrestriktionerna i samtliga hamnar söder om Örnsköldsvik.

– Nu är det fritt fram för alla båtar, säger Jan Millberg, isombud på Sjöfartsverket.

Annons

En sådan omfattande isutbredning i Bottenhavet som det har varit i vinter har det inte varit de senaste 20 åren, konstaterar Jan Millberg.

Upphörde i går

Men i går upphörde till sist isrestriktionerna söder om Örnsköldsvik.

– Det kan komma någon isbit farande, men inte så att den kan ställa till med något problem. Den is som eventuellt blåser hit går sönder bara man tittar på den i princip, den är mjuk och fin, säger Jan Millberg.

För att en båt ska kunna ta sig fram genom is måste den vara tillräckligt stark i skrov- och maskinkonstruktion.

Har fått vänta

Fartyg som vanligtvis trafikerar tropiska vatten, eller vatten utan is, har därför fått vänta länge på att gå upp till Bottenhavet.

– Vi har haft en hel del förfrågningar från kunder om att komma hit med andra fartyg som har haft lägre isklass än vad som stipulerat, säger Jan Millberg.

I går blev det alltså fritt fram även för dessa.

– Men det är fortfarande problem uppåt Kvarken, från Örnsköldsvik och norrut, säger Jan Millberg.

Mer läsning

Annons