Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt från bilar och reklam – här är den gröna visionen om framtidens Gävle

/
  • Naturskyddsföreningen vill se mer hållbart och grönt i kommunens översiktsplan för 2030 med utblick mot 2050. Lars Igeland och Elin Nordin sitter i föreningens styrelse.

En grönare stad befriad från bilar och reklam, två spårvagnslinjer, odlingslotter i varje kvarter och en kyrka gemensam för alla livsåskådningar. Det är Naturskyddsföreningens vision av framtidens Gävle.

Annons

Gävle kommuns översiktsplan för 2030 med utblick mot 2050 är ute på remiss. Fram till sista december har alla möjligheter att göra sin röst hörd. Under våren ska nya samråd hållas innan det slutgiltiga politiska beslutet tas om drygt ett år.

Naturskyddsföreningen och Omställning Gävle har i en folder skissat på ett framtida Gävle. Här finns en rad konkreta förslag som syftar till ett mer hållbart samhälle utan fossilberoende och med stora förändringar både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Småskalighet och närhet är viktiga ledord och står i stark kontrast till den rådande uppfattningen om ständig tillväxt.

En romantisk utopi?

– Inte alls, säger Lars Igeland, styrelsledamot i Naturskyddsföreningen. De här idéerna finns redan i den politiska retoriken och i en del fall finns genomförda exempel.

Bland annat pekar han på cykelstäder som Köpenhamn och Hamburg och det tyska exemplet Freiburg, en internationell förebild som green city.

– Där har de boende fått planera sitt eget bostadsområde och gjort det utifrån ett grönt tänk. Det sågs som en omöjlig tanke, men de har visat att det går och Freiburg är nu ett studieobjekt för många europeiska politiker, säger Lars Igeland och fortsätter:

– När nu Gävle planerar för nya bostadsområden varför inte satsa på den här modellen. Tänk att bli Sveriges första gröna stad norr om Dalälven? Jag kan annars inte se hur 8 000 bostäder ska kunna byggas i centrum samtidigt som grönytorna ska vara kvar. Det är en omöjlig ekvation.

Elin Nordin är ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävle. Hon berättar att foldern har legat till grund för de studiecirklar som hållits i höst där deltagarna fyllt på kunskaper för att kunna påverka kommunens översiktsplan. Naturskyddsföreningen tycker att planen är ganska vagt hållen.

– Vi vill i vårt svar påverka mer mot det hållbara och gröna än vad som nu står. Det är också viktigt att påpeka att alla kan lämna synpunkter, det här är ju något som berör alla Gävlebor.

Det finns goda krafter och politikerna har inte satt sig i låsta positioner, men även om avsikterna är goda har kommunen fastnat i ett biltänk, menar Lars Igeland. Bilens vara eller icke vara i centrum är ju en fråga som onekligen delar både staden och invånarna.

– Många beslut som hänger ihop med hållbar utveckling tas på högsta nivå, men det hindrar inte kommuner att agera underifrån, säger Lars Igeland som i egenskap av representant för Jordens Vänner ska delta på den stora klimatkonferensen i Paris, från måndag och två veckor framåt.

Mer läsning

Annons