Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivillig kraft gör SM möjligt

/
  • Lena Markström och Niklas Tannerstål brinner båda för idrotten och för dem är det en självklarhet att ställa upp som funktionärer under SM. De är båda grenledare för kast och ansvarar därför för att allt blir korrekt under bland annat kulstötningen på Rådhustorget.

Ideellt arbete ligger bakom att friidrotts-SM i Gävle kan börja. 200 personer har anmält sig som funktionärer och de kommer se till att allt fungerar som det ska.

Annons

– Utan frivilliga kan man inte genomföra en sådan här tävling. De gör ett jättejobb men de glöms ofta bort, säger Leif Karlsson funktionärsansvarig på Gefle IF.

Funktionärernas uppgifter under SM skiljer sig åt. Stora delar av dem behövs för att sköta försäljningen vid kiosker och i entrén och många behövs också för att informera besökarna om vad som händer - vid vilken tidpunkt.

Fler av dem kommer att också att finnas på innerplan och fungera som grenledare. Därmed ser de till att rätt redskap finns på rätt plats och att regelboken följs vid de olika friidrottsgrenarna.

Många av funktionärerna har själv varit aktiva idrottare. Niklas Tannerstål har en karriär bakom sig som kulstötare och i dag kommer han att vara grenledare vid kulstötningen på Rådhustorget.

– Jag har vuxit upp med att alltid hjälpa till på tävlingar när man själv inte tävlat. Det ska bli superkul att vara med och det är en uppgift som man ska ta seriöst. Det är vår plikt att det inte blir någon "Musse-pigg" tävling utan att det blir riktigt gjort, säger han.

I nästan tio år har Lena Markström engagerat sig som funktionär vid olika sportevenemang. Under SM är hon grenledare för kast - kula, spjut, diskus och slägga. Och för att kunna vara med under friidrotts-SM har hon tagit semester från sitt jobb på förskolan.

– Jag brinner för idrotten och för mig är det här inte att ge bort tid utan det är mer avkoppling. Det är ett trevligt sätt att komma ut och det är en glädje att få ge något tillbaka när man själv inte kan hålla på längre, säger hon.

Mer läsning

Annons