Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frustrationen ökar över brottsvåg

/
  • Orosmoment. Minst två vita Ford Transit-bussar med bulgariska registreringsskyltar och en gul Mercedes har förekommit vid flera brottsliga aktiviteter, hävdar Hamrånges byvakter.
  • Kritisk. Stig Edvinsson kritiserar skarpt den likgiltighet som polisen och myndigheter visar problemet med brottsligheten i bärplockarnas spår.

Anmälningarna om brottslighet ökar under bärsäsongen.Diesel- och metallstölder, trakasserier och andra olagligheter rapporteras från skogsbygderna.

Nu är hundratalet Hamrångebor engagerade i att bevaka sin bygd.

Annons

Vi träffas på vägkrogen Hakke Gård intill E 4. Cirka 30 personer, de flesta byvakter, vill berätta om situationen i Hamrånge. Om maktlösheten över att brottsligheten tillåts florera, och att myndigheterna inte gör någonting.

”Farligt för samhället”

Runt borden sitter unga killar, medelålders mammor, tonårstjejer och män med grånande tinningar och byäldstestatus. Jordbrukare, företagare och vanliga knegare. Alla har den gemensamma nämnaren: vi tillåter inte det här längre!

– Det här är jättefarligt för samhället. Problemet och ansvaret är inte bybornas, utan myndigheternas – och polisens, säger Stig Edvinsson, tidigare politiskt och fackligt aktiv.

– När myndigheterna märker ett årligen ökande problem så måste alla resurser sättas in. Annars kan någon göra sig olycklig. Det här är en farlig grogrund, och jag är rädd att det kan sluta riktigt illa. Egentligen är det här en politisk fråga, tilllägger han.

– Jag har full förståelse för bybornas reaktioner. Det är inte de som nattetid ska behöva bevaka samhället. Det är polisen som har verktygen, inte byborna, menar Edvinsson.

Slutet av maj

Redan i slutet av maj dök de första bärplockarna upp, i det här fallet en grupp från Östeuropa. Rapporter om slangning av diesel och gigantiska sopberg på lägerplatserna var de första markeringarna.

Byvakterna som året runt, varje natt, bevakar bygden, kunde snart konstatera att två vita Ford Transit-bussar och en gul Mercedes ofta sågs ute på skogsvägarna både dag- och nattetid. Registreringsskyltarna byttes dock ut med jämna mellanrum.

– I maj och juni finns inga bär, och om så fanns, så kan man inte plocka dem nattetid. I det här fallet är bärplockandet bara en täckmantel för brottslighet, hävdar en av byvakterna.

Lägren har bland annat funnits runt Axmarby, Axmarbruk, Katrineholm, Trödje, Romsen och Tönnebro. När byvakter besökt lägren har bärplockarna visat en skylt med ordet ”allemansrätt”.

– Det är väl okej att plocka bär, men man måste veta hur man beter sig. Öppna eldar, enorma avfallshögar med cyklar, mikrougnar, kläder, skor, mat, leksaker, bilbatterier, krossat glas och kabelskal är vad som ofta finns kvar när ett läger lämnats, berättar en annan.

Ortsbo påkörd

Nedskräpningen är en sak för sig. Men när brottsligheten eskalerar till direkta hemfridsbrott, trakasserier och stölder, har det gått för långt, menar ortsborna.

Det berättas om hur en ortsbo blivit påkörd och skadad när han ertappade gruppen med att slanga diesel. En annan gång sågs den vita bussen mitt på dagen bakom en förrådsbyggnad vid Axmartavlan. När byvakterna bromsade in, flydde männen till skogs med lass av kablar över axlarna. De återvände dock utan, och kunde visa upp en tom bil.

Förra veckan bevittnades en grupp män som sköt ett fordon framför sig genom Hamrångefjärden. Vid husen stannade männen till, kände på dörrarna och kollade i postlådorna. En fastighetsägare blev av med alla skor som stod i hallen. Vid macken försökte männen ta med sig luftklockan.

Byvakterna ringde polisen. När bärplockarna upptäckte att de var observerade, så hoppade alla in i fordonet och körde iväg. Polisen hann dock komma, efter att byvakterna kört in framför och stoppat ekipaget.

Polisen kunde räkna in 18 personer i bussen. Trots att fordonet hade många brister så lät polisen dem fortsätta till sitt läger.

Visa sig närvarande

En anmälan har gjorts efter att en av de vita bussarna kört tätt intill en ung flicka och fotograferat henne. Flickan blev livrädd och sprang från platsen. Den utpekade gruppen har även setts fotografera byvakter och fastigheter, bland annat i Axmarby.

Byvakterna i Hamrånge har strategin att hela tiden visa att man är närvarande. Många kvällar har turerna gått fram och tillbaka till Gävle.

– Vid Slottstorget stannade vi och tittade när några av dem lämnade bussen. Det tog bara några minuter så kom de med en cykel. När vi närmade oss, så slängde de cykeln och stack, berättar en som var med.

I Tönnebro samtalar bärplockarna ibland med utländska chaufförer med stora tradare. Det finns misstankar om att stöldgodset tas vidare den vägen, berättar en byvakt.

Stig Edvinsson tror att om detta hänt i centrala Gävle, så hade det fått ett helt annat fokus. Nu är det dock på landsbygden, och därför tas det inte på lika stort allvar.

Vårt stormöte avslutas abrupt. Ett beredskaps-sms kommer till byvakterna om att den misstänkta gruppen nu finns bakom macken. Inom kort har alla byvakterna försvunnit.

Ulrica Källström

Mer läsning

Annons