Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart hos Kavalleristen

/
  • Att skapa något med sina händer är bra för humöret tycker Marina Bonnevier och Kerstin Lindell som tillsammans har Vänskapa på Kungsbäck.
  • Ull, hampa, bomull, lin – men det går även att väva med papper från gamla veckotidningar, visar Kerstin Lindell.
  • Marina Bonnevier får många beställningar från Vasamuseet. Här med skålar som skulle kunna innehålla påskgodis.
  • Marina Bonneviers plädar är vävda med lin i varma färger med en ullig kant.

Kerstin Lindell och Marina Bonnevier lärde känna varandra på en kurs i konsthantverk. Nu har de ett helt hus fyllt av vävar och keramik – Kavalleristen på Kungsbäck.

Annons

Påskris i glada färger hälsar besökaren välkommen till det hus som en gång fungerade bland annat som regementets skrädderi och tvätteri. På ena sidan ringlar tillflödet till Gavleån fram, på den andra har grunden till de nya studentbostäderna just gjutits.

Vänskapa är samlingsnamnet för verksamheterna i Kavalleristen. Här frodas kreativiteten i sådan utsträckning att tiden ofta glöms bort.

– Det är så roligt att vara i flödet, säger Marina Bonnevier. Då finns inga trötthetskänslor. Det är klockan som till slut säger åt en att gå hem.

För ett år sedan överlät hon ansvaret för den gemensamma butiken i huset till Kerstin Lindell. Marina Bonnevier gjorde en storsatsning, köpte ytterligare en brännugn och en skåpbil som hon fyller med vävar och keramik för att sälja på mässor. För henne är det emellanåt en brottningsmatch: vilken teknik ska jag välja i dag, vävning eller keramik? Ibland blir det faktiskt en kombination av båda.

Från att haft en begränsad del av huset har Marina Bonnevier nu rum på nedervåningen och hela övervåningen för sig själv. Hon visar några smakprov på vad hon skapar: plädar vävda av lin och ugnsformar i stengods vars utseende för tankarna till gamla trätunnor.

Vi pratar en stund om gränsen mellan konst och hantverk. Det är inte i alla sammanhang som den här typen av skapande godtas. Marina Bonnevier har för sin del beteckningen klar på det hon gör: brukskonst. Gjort av händer för att kunna användas.

Om Marina Bonnevier fann sin skaparlust i kursen i konsthantverk 2004 så hade Kerstin Lindell haft sin ända sedan skolåldern. Men tiden på Västerbergs folkhögskola blev avgörande för att syssla med textilt skapande på heltid. Nu väver, stickar och virkar hon och stöper ljuskronor. Hon utför beställningar till både privatpersoner och företag på mattor, plädar och sjalar. Materialvalen varierar, man kan väva med ull, hampa, bomull, bambu och tidningspapper.

– Jag sätter stort värde på att få arbeta med det jag tycker om. Jag trivdes även under mina 30 år i barnomsorgen men nu har jag låtit mitt stora intresse som jag alltid burit med mig få blomma ut, säger Kerstin Lindell som tillsammans med Marina Bonnevier även anordnar inspirationskurser.

I butiksdelen som är det första besökarna möter säljs deras egna varor jämte alster från en rad andra konsthantverkare. Förutom lokala finns här bland annat Lena Linderholm, Ekelunds väveri och Edursdotter representerade.

– Det ligger i tiden att veta vem som gjort saker, säger Kerstin Lindell. Här kan man säga att det är kort väg mellan tillverkaren och kunden.

I helgen ställde båda ut på Bomässan i Göransson Arena. I påsk finns Marina Bonnevier med på konst­rundan i Falköping. I sommar har de textilier och keramik till försäljning i Bläckhornet i Axmar Bruk. Och butiken i Kavalleristen är öppen nästan hela sommaren.

Mer läsning

Annons