Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullastad timmerbil välte över hus

/
  • Avåkning i Axmarbruk. En fullastad timmerbil brakade rakt in i en villaträdgård innan den välte. Claes-Göran Blomqvist inser att de hade turen på sin sida och att ingen blev skadad.

Familjen Blomqvist i Axmar fick ett oväntat uppvaknande på fredagen när en timmerbil körde av vägen och välte in i deras hus. Timret krossade fönstret till sovrummet där makarna låg och sov.

– Ett tag trodde jag det var ett flygplan som landade på huset, säger Claes Göran Blomqvist.

Annons

Halv åtta på fredagsmorgonen larmades om en trafikolycka i Axmar, en timmerbil hade kört av vägen och vält och timmer farit in i ett hus. I huset fanns Claes Göran Blomqvist, hans fru Anita och sonen Jonas som alla lyckligtvis klarade sig utan skador.

– Vi var morgontrötta så vi sov tills det small, det var tur vi inte satt i trädgården och fikade som vi brukar, säger Claes Göran Blomqvist.

Den 24 meter långa timmerbilen var fullastad och vägde 60 ton när den av okänd anledning åkte av vägen. Där landade den på sidan i familjen Blomqvists trädgård, krossade familjens altan och uthus totalt och slet ner telefonledningarna vilket gjorde att hela Axmar bruk blev utan telefon större delen av dagen.

Chockades svårt

Tillsammans med en granne hjälpte Claes Göran Blomqvist chauffören ut ur den välta lastbilen. Chauffören klarade sig också utan fysiska skador men chockades svårt och fördes till sjukhus.

– Har du somnat, gosse, frågade jag chauffören men han sa att det skar ner för honom, berättar Claes Göran Blomqvist.

Bärgades

Timret som rasade av lastbilens släp orsakade stora skador på huset.

– Timmer är inte surrat för att ligga kvar när man kör i diket utan bara surrat för att ligga kvar när lastbilen står på alla sexton hjulen, säger Per Törnhult vid Räddningstjänsten.

Timret togs på fredagsförmiddagen omhand och sedan bärgades även lastbilen. Nu börjar arbetet med att undersöka husets fasad och de skador som olyckan orsakat.

På familjens gård står nu en dumperlåda att samla upp bråte i.

– Jag hoppas försäkringsbolaget fixar sådana saker så jag slipper arbeta med det, säger Claes Göran Blomqvist.

Det som kunde ha resulterat i en stor tragedi slutade ändå lyckligt och trots det brutala uppvaknandet är familjen vid gott mod.

– Ja, man blir överraskad men inte är någon fara med oss, säger Claes Göran Blomqvist.

Kommer du att kunna sova

i natt?

– Det gör jag säkert men det blir bökigt några dagar framöver med uppbyggnad av uthus och altan. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik. I utredningen kommer de att titta på om föraren har hållit rätt hastighet.

– Vi kommer att titta i färdskrivaren om föraren har hållit sina kör- och vilotider, säger vakthavande befäl Max Forsström.

Mer läsning

Annons