Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt hus på gymnasiemässa

/
  • Rami Tourabi och Joel Salih vilade i Göranssonska skolans monter på gymnasiemässan. Rami Tourabi går i nian på Engelska skolan och vill helst gå på en friskola även på gymnasiet. Joel Salih var mest intresserad av Thoren business schools fotbollsakademi.
  • Friskolornas gymnasiemässa vid Gasklockorna lockade många intresserade nior som snart ska välja program och skola till gymnasiet.
  • Anna Giljam Nilsson, rektor för Realgymnasiet, tycker att det är fantastiskt roligt att friskolorna har gått ihop och ordnat en gemensam gymnasiemässa. ”Det är ett bra sätt för oss att nå ut”, säger hon.

Det kan vara svårt att veta vilken skola och vilket program man ska välja på gymnasiet. I går ordnade fem friskolor öppet hus vid Gasklockorna för alla nior.

– Det finns så sjukt mycket att välja på. Det är jättesvårt, säger Freja Oldeen som går i nian på Solängsskolan.

Annons

Det var de fem gymnasiefriskolorna i Gästrikland, Gävle praktiska gymnasium, Göranssonska skolan, John Bauergymnasiet, Realgymnasiet och Thoren business school som tillsammans ordnade den stora gymnasiemässan i Gasklockorna.

– Det är första gången vi har ett sådant här koncept tillsammans. Vi gör det för att nå ut, eftersom vi inte har samma tillgång till att komma ut på grundskolorna som de kommunala gymnasieskolorna har, säger Anna Giljam Nilsson, rektor för Realgymnasiet, som i dag är inriktat på hästhållning och äventyrsturism, men har nya utbildningar till exempelvis stylist på gång.

Nyfikna nior

Många nyfikna nior tittade runt bland friskolornas montrar och pratade med lärare och elever som redan går på skolorna.

Freja Oldeen och Lisa Hörnqvist från Solängsskolan tycker att det är svårt att veta vad man ska välja, eftersom utbudet är så stort.

– Det här är första informationsgrejen som vi är ute på och det känns som att det finns sjukt mycket att välja på. Tur att vi har en bra syo som förklarar mycket om de olika linjerna och vad man kan bli om man går dem, säger Freja Oldeen.

Måste välja senast 2 februari

Själv känner hon sig lockad av de olika ekonomiutbildningar som finns på Thoren business school.

Valet, som ska göras senast 2 februari, faller nog på det eller på något av Vasaskolans teoretiska program. Lisa Hörnqvist tycker att John Bauers IT-mediautbildning verkar intressant, men har inte bestämt sig om det blir en friskola eller en kommunal.

– Det som är bra med friskolorna är ju i alla fall att det inte är Sodexo som serverar maten, säger hon.

Spelar fotboll

Joel Salih bor egentligen i Malmö, men är uppe och hälsar på sin mamma i Gävle. Han spelar fotboll i Malmö FF, men kan tänka sig att flytta till Gävle om han hittar en bra utbildning. Thorens fotbollsakademi är mest intressant.

– Jag frågade om den och då fick jag en broschyr för att läsa på mer. Flera av mina vänner bor i Gävle så jag kanske flyttar hit, säger han.

Mer läsning

Annons