Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra åtalas för nazistattacken

Fyra män i 20-årsåldern från Valbo, Hedesunda och Österfärnebo åtalas nu för attacken mot deltagarna i en feministfestival vid Österfärnebo folkhögskola i maj i fjol. Enligt åklagaren handlar det som så kallade hatbrott riktade mot feminister.

Annons

Från början misstänkte polisen att ett tiotal män deltog i misshandeln. Några av dem fanns utanför skolan redan kvällen före misshandeln och skrek nazistiska slagord och kränkande uttryck om feminister.

Dagen efter misshandlade de sju personer, både deltagare i festivalen, anställda på skolan och besökare. En av angriparna använde ett kvastskaft som tillhygge. En av de misshandlade fick så svåra skador att han måste uppsöka sjukhus.

Nu åtalas de fyra för sammanlagt sju fall av misshandel och en förolämpning. En 21-åring från Valbo har varit mest aktiv och finns med de flesta åtalspunkterna.

Åklagaren Christer Sammens betraktas alla brott som så kallade hatbrott. Motivet bakom våldet har varit att kränka offrens ideologiska grundssyn, i det här fallet feminismen.

– De har uttryckt sig nedsättande om feminister på olika sätt i samband med brotten, säger Sammens.

Enligt lagen är det motivet för ett brott en försvårande omständighet, som kan ge hårdare straff.

Alla fyra åtalas dessutom för hets mot folkgrupp eftersom de skrikit nazistiska slagord och gjort hitlerhälsningar och kränkande rasisiska uttalanden.

 

Mer läsning

Annons