Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra friskolor får nej

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har sagt nej till fyra ansökningar om att starta gymnasiefriskolor i Gävle.

– Vi har redan i dag en viss överetablering, säger nämndens vice ordförande Lars-Göran Langeborg (V).

Annons

De fyra friskoleansökningar som Gävle kommun nu rekommenderar Skolinspektionen att avslå kommer från företagen Lärande i Östergötland, Magelungens Behandlingscenter och Thorengruppen. Det sistnämnda företaget driver redan gymnasiefriskolan Thoren business school i Gävle, men hade lämnat in en ansökan om att få starta ett nytt program. Thorengruppen ville även starta en praktisk yrkesskola, men fick alltså avslag på båda ansökningarna.

– Om de här fyra ansökningarna hade fått godkänt skulle vi ha en överetablering på 2 000 platser inom tre år. Det skulle i så fall riskera att bli en spiral som driver upp kostnader, säger Lars-Göran Langeborg.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden var enig i besluten att avslå friskoleansökningarna, utom i ett fall. De borgerliga partierna i oppositionen ville att Magelungens Behandlingscenter skulle få möjlighet att starta en skola.

Nämnden skulle även yttra sig om två nya friskolor i Sandviken. Även där blev det nej till Baggium Utbildning AB och Lernia College AB.

Mer läsning

Annons