Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyraåring smet från förskolan

Ännu ett barn har lyckats rymma från en förskola i Gävle.

I fredags tog en fyraåring obemärkt på sig kläderna och gick hela vägen hem över flera trafikerade gator i centrala Gävle.

Annons

Enligt förskolechefen hade någon förälder glömt att sätta på säkerhetskedjan på dörren, vilket gjorde att fyraåringen kunde ta sig ut på egen hand.

Pojken hade lämnats på förskolan av den ena föräldern strax före halv nio på morgonen. Den andra föräldern arbetade hemifrån. Först en halvtimme senare uppmärksammas personalen på att han inte är kvar på förskolan.

– Strax före nio ringer den andra föräldern, jätteförtvivlad, ledsen och orolig naturligtvis. Nu fick barnet hjälp tydligen att gå över gatan, men det är otroligt olyckligt naturligtvis, säger Karin Sundell, förskolechef för Brynäs och Nynäs förskolor.

Den aktuella förskolan, Nordangården, ligger i en bostadsrättsförening och omgärdas inte av något staket. Däremot finns två dörrar, varav den ena hade en så kallad säkerhetskedja som ska förhindra att barnen själva kan ta sig ut.

Efter händelsen har ett vredlås monterats upptill på den andra dörren, som en extra säkerhetsåtgärd. Sedan tidigare sätts ett kryss på en närvarolista när barnet anländer. Förskolan har nu infört en extra rutin att räkna barnen efter frukost. Nyuppsatta lappar påminner om låsen och alla föräldrar har informerats om det som har hänt.

– Det här är inget man som förälder som behöva räkna med. Man ska kunna lämna sitt barn i tryggt förvar, men det här är den mänskliga faktorn. Vi kan inte ha en vakt vid dörren, säger Karin Sundell, som bedömer att det inträffade inte har med vare sig personaltäthet eller storleken på barngruppen att göra.

Nordangården har 75 barn inskrivna och 13-14 anställda varav någon deltidsanställd.

Det här är andra gången på kort tid som ett barn rymmer från en förskola i Gävle. Förra veckan berättade Arbetarbladet om en tvååring som på egen hand gick hem från förskolan Smultronstället i Sätra. Skolinspektionen utreder den händelsen.

Mer läsning

Annons