Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrdubblad polisstyrka under årets cityfest

Över 80 poliser runt festivalområdet – en fyrdubblad styrka i jämförelse med en vanlig helg i Gävle. Dessutom har kyrkan tagit fram spyhinkarna till alla fulla ungdomar.
– Det skulle vara skönt att slippa Cityfesten, säger Glenn Hillman, närpolischef.

Annons

Enligt honom kostar polisens insatser under evenemanget som börjar på onsdag ungefär 1,2 miljoner kronor. Därför låter notan till Gävle Event på 156 000 kronor som futtigt.

– Vi får endast ta betalt för de uniformerade poliserna i yttre tjänst. Kostnaden för dessa är 624 000 kronor, men eftersom vi har varit sena med betalningskravet stannar vi vid 156 000 kronor.

Tidigare ingripanden

Eftersom Gävle Event inte anser sig vara en vinstdrivande ekonomisk förening så är det oklart om de tänker betala notan eller överklaga till länsrätten. Förra året polisanmäldes över 20 misshandelsfall och 23 fall av ficktjuveri inne på festivalområdet. Under årets cityfest kommer ett 30-tal ordningsvakter att arbeta varje kväll. De är direkt underställda polisen.

– Det är en ny och lyckad arbetsmetodik som även prövats på gatufesten i Sundsvall. Vi får fler rörliga patruller som kan närvara där brotten sker och därmed göra tidigare ingripanden.

Kyrkan har stor roll

Polisens fokus är även i år ungdomarna. Om någon minderårig ertappas med alkohol kommer flaskorna eller burkarna omhändertas. Dessutom kontaktas föräldrarna och en anmälan upprättas direkt för att polisen ska kunna härleda vem som har köpt alkoholen. Britt Jonsson, ledamot i Gävles kyrkoråd, har hjälpt berusade ungdomar under Cityfesten sedan starten i början på 90-talet. Kyrkan har en stor roll i det arbetet och Sankt Ansgars hus kommer under veckan att förvandlas till en knutpunkt för socialtjänst, polis, räddningstjänst och nattvandrare.

– Vi brukar ställa upp sängar här, och vi har den utrustning vi behöver, till exempel hinkar att kräkas i. Sedan ringer vi föräldrarna så att de får komma och hämta barnen. Det kan ta ett tag, för många ungdomar har rest hit från andra städer.

Åtta ungdomar per kväll

Britt Jonsson, som i likhet med nattvandrarna och Röda Korset jobbar ideellt med omhändertagandena, säger att antalet ungdomar som kommit in varierat kraftigt mellan åren. Enligt uppgifter från polisen omhändertogs förra året mellan två och åtta ungdomar per kväll. Inför årets Cityfest har Britt Jonsson en önskan.

– Det vore väldigt bra om föräldrarna ser till att vara tillgängliga på telefonen.

Mer läsning

Annons