Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel har tvingats byta skola fem gånger

/
 • INTE EN FLYTT TILL! Lena och Janne Larsson tycker att sonen Gabriel har tvingats byta förskola och skola tillräckligt                 många gånger. ”Jag vill ha nya kompisar och gamla kompisar”, säger Gabriel själv, som under sitt åttaåriga liv har hunnit med att gå på fyra förskolor och två skolor.

Åttaåriga Gabriel Larsson har redan tvingats byta förskola eller skola fem gånger.

Nu riskerar han ytterligare en flytt, om Ulvsäterskolans elever ska till Lilla Sätra i 3:an.

– Låt barnen vara ifred. Han mår dåligt av det här, säger Gabriels pappa, Janne Larsson.

Annons

Först stängdes förskolan Krusbärsgården, sedan brann Ängsullsgården ned. Gabriel fick gå på Rävlyan och sedan komma tillbaka till Ängsull, och så efter ett år i sexårsverksamheten på Pingeltorp lades skolan ned.

Branden på Ängsullsgården är ingenting Gävle kommun har kunnat påverka, men i två fall har det handlat om omorganisationer. Det förslag som Arbetarbladet berättade om i gårdagens tidning (se bakgrundsrutan) kan bli den tredje.

Skolvägran

– Det tänker vi inte ta. Då får vi leta något alternativ. Vi står i kö till Prolympia, men blir det inte det så blir det väl skolvägran. Han får ju ingen trygghet, han får kämpa för att skaffa nya vänner hela tiden. Han har svårt att sova själv och är knappt ute när han är hemma och pratar mycket om det, säger Janne Larsson.

Gabriels mamma Lena tycker att informationen har varit under all kritik. Första gången hon hörde talas om förslagen var via en släkting. Först för ett par veckor sedan kom brevet från skolan.

– Då blev jag förbannad. Det verkar inte spela någon roll vad jag tycker, att man är missnöjd. kommunen bara kör över oss ändå, säger hon, med erfarenheten från när Pingeltorp stängde i minnet.

Dålig planering

Gabriels föräldrar ifrågasätter också kommunens planering.

– De skulle ha gjort allt på en gång när de lade ned Pingeltorp, säger Janne Larsson.

Eva Levin är som skolområdeschef i Sätra ytterst ansvarig tjänsteman för förslagen. Hennes uppdrag är att skapa en optimal och hållbar skolorganisation i Sätra, något som hon tycker att förändringsförslaget gör.

Är det rimligt att en åttaåring ska behöva byta förskola och skola sex gånger på åtta år?

– Allt hänger ju inte samman med förändringar som vi rår över, som att Ängsullsgården brann. Det är inte något man önskar på det viset, men som förälder gör man val som kan ge lika mycket rotation, säger Eva Levin.

Hon såg till att det fanns skriftlig information att lägga ut på Ulvsäterskolans hemsida 6 november, och tycker att hon gett tydliga direktiv till rektorer och förskolechefer att informera.

– Ja, att det omedelbart ska komma ut till föräldrar och barn.

De tiotalet föräldrar Arbetarbladet har talat med fick informationen 13 november, via ett brev som barnen skulle ta hem. Synpunkterna skulle lämnas senast i fredags, 20 november.

Arbetarbladet har sökt rektorerna på Ulvsäterskolan, utan framgång.

Mer läsning

Annons