Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla fotografier får Gävleborna att minnas

/
  • TAL OM LIVET. Bertil Bodin är 94 år och har bott tio år i Gävle. Han gillar gamla bilder och livet. ”Jag tror att det är känslan av livet som gör att jag fortfarande är pigg,” säger han.
  • ÄKTA VALBOBO. Anna-Lisa Morén, 83 år, är infödd Valbobo och försökte orientera sig bland de 16 bilderna  i går. Iréne Wretemo och Sig-Britt Liljeby-Westin lyssnar och lär om svunna tider.

Norra Strandgatan år 1910, Murénska badhuset år 1920 eller Gavleån år 1970. Det är några bilder som just nu visas i en utställning på gräsmattan utanför äldreboendet Furugården i Valbo.
– Men det är mycket detaljer på fotografierna som är borta i dag, säger Anna-Lisa Hedlund, 81 år.

Annons

Anna-Lisa Hedlund är från Dalen, nära Hedesunda. Hon började jobba i Folkparken i Gävle i början på 1970-talet och minns en hel del från den tiden.

– Speciellt roligt tycker jag att ån är med på flera bilder, säger hon.

Det är Iréne Wretemo, arkivarie på Stadsarkivet som kommit på idén tillsammans med Ann-Charlotte Jansson, kultursamordnare på Omvårdnad Gävle. Utomhusutställningen med gamla bilder från Gävle visades upp under Å-draget förra hösten. Det var ett uppskattat inslag och nu åker den på turné till äldreboenden i området.

– Utställningen är placerad så att både förbigående, besökare, boende och de som går på daglig verksamhet ska se bilderna, säger Ann-Charlotte Jansson.

Bertil Bodin, en pigg 94-åring har jobbat som typograf och växte upp i Härnösand.

– Jag har bara bott tio år i Gävle. Men jag gillar gamla bilder, säger han.

Om två veckor åker utställningen vidare till Solbergahemmet i Bergby. Marika Johansson

Mer läsning

Annons