Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt och nytt på hantverksmässa

/
  • VISAR NÅLBINDNING. Det var premiär för Inger Simonsson som utställare på Gävle slöjdares höstmässa på Silvanum. ”Det var nog i 50-årsåldern jag började på allvar, sedan började jag att lära ut till kompisar, och det blev fler och fler som nappade”, berättar hon.
  • lockar. Lillemor Löfqvist och Irene Lundgren fastnade för Ann-Christin Petterssons smycken.
  • det lackar mot jul. Med bara några veckor kvar till advent kom tomtarna fram på Gävle slöjdares höstmässa. De här julgummorna har Birgit Wennerbo-Eriksson gjort.

Hon lärde sig av sin mamma, som lärde sig av sin mor.

På lördagen visade Inger Simonsson för första gången upp det gamla hantverket nålbindning på Gävles slöjdares höstmässa.

Annons

– Nålbindning är det man gjorde innan man började sticka och virka. Det blir väldigt varma vantar av det här, säger Inger Simonsson, och visar med flinka fingrar hur hon plockar upp maskorna med bara en nål, av modell större.

Finns i hela världen

I 50-årsåldern tog hon upp hantverket och började sedan själv lära ut kunskaperna genom studiecirklar hos Vuxenskolan.

– Jag har nog lärt upp ett 100-tal, för jag har kurser både här och i Hudiksvall. Men nålbindning finns över hela världen. Jag har suttit på museer och har fått höra av folk från norra Irak, Skottland och Kanada att det finns där också, det är ett gammalt hantverk, säger hon.

25 utställare

Höstmarknaden är en lång och kär tradition för den 25-åriga föreningen Gävle slöjdare, som rår om två torp i Tolvfors, där de brukar anordna hantverksdagar under sommaren.

På lördagens mässa på Silvanum i Gävle fanns 25 utställare med allt från mattor och kuddar till kläder, nyckelskåp, smycken och keramik. Besökare strömmade till under dagen.

– Jag tycker det är kul med hantverk, sådant hemgjort, och brukar alltid gå hit, sa Irene Lundgren, som fastnade för ett par örhängen.

Mer läsning

Annons