Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästhamn i centrala Gävle kan bli verklighet

/
  • Här är Gävle kommuns vision av hur det kan se ut när gästhamnen är färdigbyggd.

Behovet av en gästhamn för båtar i centrala Gävle har diskuterats sedan lång tid tillbaka. Nu tyder mycket på att det kan bli verklighet.

Annons

Gävle kan få en ny gästhamn med plats för 30 båtar. Förslaget är att bryggor ska läggas ut på Södra Skeppsbron, på båda sidorna av Alderholmsbron.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) hoppas att gästhamnen ska stå klar till båtsäsongen 2016, om allt går som det ska.

– Årummet och närheten till havet är en av Gävles största styrkor men vi har inte förvaltat det på ett bra sätt. Visionen är att det blir ett naturligt promenadstråk för Gävleborna, säger han.

Förslaget behandlas nu i samhällsbyggnadsnämndens utskott och ska sedan tas upp i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Även oppositionspartierna är positiva.

– Vi är överens om att vi behöver en gästhamn i Gävle. Det har vi varit positiva till allihop, säger Centerpartiets kommunalråd Ann-Helen Persson.

Inger Källgren Sawela (M) är positiv men menar att förslaget kunde ha diskuterats mer innan Socialdemokraterna gick ut i medierna.

– Innan man presenterar det kanske man ska ha en investeringsram. Man kan också diskutera vem som ska driva hamnen. Presenterar man det så här så tror Gävleborna att allting är helt klart. Moderaterna är inte alls emot förslaget men vi tycker inte om arbetssättet.

Ställplatser för husbilar ska upprättas nära gästhamnen. Dessutom föreslås att den gamla bensinstationen byggs om till ett servicecenter och gästhamnskontor.

– Det är bara positivt, och efterlängtat. Det har ju diskuterats i många år, säger Ralph Brodin, ordförande för Brynäs företagarförening. Han tror att näringslivet kan få ett lyft.

– Naturligtvis innebär det att fler som har verksamhet längs årummet törs satsa vidare. Framför allt kommer centrum närmare havet och det tror jag att vi Gävlebor har saknat, säger Ralph Brodin.

Mer läsning