Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikar protesterar i Bryssel

En grupp från Djurens rätt i Gävle/Sandviken åker till Bryssel för att demonstrera och försöka förmå EU att förbjuda handel med sälprodukter.
– Det är viktigt att visa att det är en fråga som många bryr sig om, säger Veronika Theodoridoy, föreningens ordförande.

Annons

Åtminstone sex–sju personer från Gävle och Sandviken sätter sig 29 juni på en buss för många timmars resande mot Bryssel.

– Det blir lite långt men det är det värt, säger Veronika Theodoridoy, ordförande för Djurens rätt i Gävle/Sandviken.

Redan 1983 förbjöd EU handel med skinn från sälungar. Men djurrättsorganisationer har fortsatt protestera mot säljakt och pekat på att det inte räcker med regler om humana fångstmetoder. Holland och Belgien har förbjudit handel med sälprodukter och fler länder diskuterar något liknande. Därför har EU-kommissionen beställt en vetenskaplig rapport kring frågan från EU:s livsmedelsmyndighet.

Samtidigt som djurrättsorganisationerna och vissa länder inom EU försöker påverka EU att införa ett förbud, så jobbar Kanada och Norge mot ett sådant förbud.

Det är därför Djurens rätt, tillsammans med en rad andra organisationer nu tydligt vill visa sina åsikter i en demonstration utanför kommissionen.

– Det känns viktigt att protestera just i Bryssel eftersom det är där besluten om det här tas, säger Veronika Theodoridoy.

Mer läsning

Annons