Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrike Katthem vill höja kattens status

/
  • Irene Paulin har själv fyra katter, alla är katthemskatter, och två kommer från hemmet i Valbo.
  • Markus och Jesper har blivit bästa vänner på katthemmet.
  • Kisse jäspar rejält efter att vi har stört honom i hans vilostund.
  • Nisse och Selma vilar sig.
  • Många av katterna är skygga för främlingar. Här är det Selma och Sture som inte vågar sig fram.

På Gästrike Katthem i Valbo finns i dag tolv hemlösa katter.
– Det blir fler och fler som diskuterar om de ska ta en hemlös katt i stället för en kattunge, säger Irene Paulin som är den enda heltidsanställda på hemmet.

Annons

En skygg katt ilar blixtsnabbt förbi på katthemmet när Arbetarbladet kliver innanför dörren, men annars är det eftermiddagslugn som råder. De flesta kissarna är halvsovandes i väntan på kvällens mat, och är inte särskilt intresserade av att Arbetarbladet är på besök. Det är tveksamt om de ens har hört talas om den årliga lussekattstävlingen.

– Alla katter har underbara personligheter, och du bestämmer inte över katterna, säger Irene Paulin.

LÄS OCKSÅ: Så lurade kattkvinnan media

Det är en ständig kö för att komma in på katthemmet. Det är främst hemlösa hittekatter de tar emot, men i mån av plats försöker de även hjälpa privatpersoner som vill adoptera bort sina katter. Hittills i år har katthemmet hittat nya hem åt 62 katter.

Just nu har de tolv katter på hemmet. De har tillstånd för att ha 25, men eftersom inte alla katter fungerar med varandra, kan de ofta inte utnyttja kapaciteten maximalt.

Två katter som verkligen trivs ihop är dock Jesper och Markus. De lämnar inte varandras sida under tiden Arbetarbladet är på besök.

– Det är inte ofta man får chansen att se en sådan relation, säger Irene Paulin.

LÄS OCKSÅ: Pitbull dödade hund - riskerar nu att själv avlivas

Markus hittades på Ovako, där han under två vintrar blev matad av en anställd. Men när personen gick i pension ringde han katthemmet och bad dem ta in Markus så att han skulle överleva.

Den som vill adoptera en katt från hemmet får först komma på besök och prata med personalen. Det händer ibland att katthemmet nekar någon att adoptera, om de inte tror att personen kan ta hand om katten.

Ett av hemmets mål är att höja kattens status. Därför är alla katterna märkta, så att de blir lätt att hitta ägaren i framtiden. Dessutom är de vaccinerade och kastrerade.

– Det här är en kompis som man ska ta hand om hela dess liv, så vi vill se till att personerna kan sörja för att katterna får ett bra hem, säger Irene Paulin.

Mer läsning

Annons