Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikland får pengar till yrkesutbildningar

/
  • AnnSofie Svensson, chef för vuxenutbildningen, och Bengt Åkerlind, rektor för den gymnasiala yrkesutbildningen, planerar just nu inför en utökning av den gymnasiala yrkesutbildningen med 118 platser.

Regeringens vårproposition kritiseras för att satsa för lite på vuxenutbildning. Men i Gästrikland blir det 118 nya platser på yrkesutbildningar i höst.
– Det blir inga svårigheter att fylla de här platserna, säger AnnSofie Svensson, chef för vuxenutbildningen i Gävle.

Annons

Samtidigt som regeringen presenterar sin vårbudget med drygt 10 miljarder kronor extra till de arbetslösa sitter de ansvariga för vuxenutbildningen i Gävle och planerar hur pengarna från det förra krispaketet ska användas.

Då gjordes en riktad satsning mot gymnasial yrkesutbildning, som nu har kommit vuxenutbildningen i Gästrikland och Älvkarleby till del.

Sammanlagt har man just blivit beviljade 5,9 miljoner kronor, vilket innebär 118 nya yrkesutbildningsplatser i höst.

– Regeringen tog hänsyn till arbetsmarknadsläget i de olika regionerna. Det gjorde att vi fick mer pengar än andra eftersom Gästrikland ligger så illa till, säger AnnSofie Svensson.

De yrkesutbildningar som startar i höst har olika inriktningar som vuxenutbildningen har tagit fram i samråd med arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet.

I Gävle blir det bland annat inriktningar mot försäljning, administration, datanätverk och truckutbildning. Sandviken ger CNC- och svetsutbildningar och Älvkarleby får en vårdinriktning.

Enligt AnnSofie Svensson har det varit en ökad efterfrågan på alla av vuxenutbildningens utbildningar den sista tiden. Hon är osäker på om de nya platserna räcker till.

– Det är bra att vi har fått de här pengarna, för våra egna pengar är slut. Men jämför man med de statsbidrag vi fick för några år sedan är inte det här på långa vägar lika mycket, säger hon.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Peter Hasch (S) tycker att pengarna till yrkesutbildningen är välkomna, men hade hoppats på mer i regeringens vårproposition.

– Jag tycker att man borde ha tagit ett större steg mot en bättre vuxenutbildning. I en lågkonjunktur måste man passa på att utbilda människor inför de behov som uppstår när det kommer en högkonjunktur, säger han.

Mer läsning

Annons