Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle arrangerar internationell festival - tack vare Helges

/
  • Alice Svensson, Amy Diamond, Lisa Ajax, Molly Sandén, Zara Larsson är några av alla artister som fått stöttning av Johan Jämtberg i Helges studio i Andersberg.
  • Genom sitt kontaktnät ska Johan Jämtberg locka 40 unga artister till Gävle.

För första gången står Gävle värd för en internationell festival som sam­tidigt ska locka en ny publik till konserthuset.

Annons

Bakom arrangemanget står Helges Sångstudio i samarbete med Gävle kommun och Gävle Konserthus. En fyra dagar lång festival, från 31 aug­usti till 3 september, med 40 utvalda artister från åtta år upp till 18. Det börj­ar med en presentation och utomhus­konsert på Stortorg­et. Fortsätter med fyra konserter riktade till Gävles grundskoleelever där in­trädet är fritt och avslutas med en galakväll med prisutdelning och många framträdanden.

Helges artistverksamhet har i flera år deltagit i liknande festivaler på europeisk mark. Johan Jämtberg ­funderar en smula och börjar räkna upp alla ­besökta länder: Litauen, Ukraina, Ryssland, Spanien, Schweiz, Tyskland, Italien, Polen, Rumänien. Det brukar bli ett par utlandsbesök varje sommar, i år väntar bland annat Malta, och ofta med framgång. Flera gånger har Helges tjejer vunnit.

– Som mest har vi varit i väg med tretton artister. Vissa gånger bara ett par stycken, säger Johan Jämtberg. Vi har varit lite av ­underdogs, haft en viss stil, inga scenmanér och rekvisita som många andra och lite har vi satt vår präg­el och fått flera andra att också sjunga poplåtar.

Festivaler med unga musikaliska förmågor är stora evenemang i de här länderna. Det kan handla om flera hundra deltagare från ett tiotal olika länder. Än så länge har Sverige, som i sammanhanget uppfattas nästan exotiskt tack vare alla popframgångar, varit en vit fläck. Förhoppningen är att Gävlefestival­en ska bli återkommande.

– Vi vill framhålla musik­upplevelsen i första hand, tävlingsmomentet har närmast sekundär betydelse, säger Johan Jämtberg.

Helges egna artister får inte vara med i tävlingen utan ska hjälpa till i kuliss­erna. Det krävs ett stort maskineri och nu kommer de samlade erfarenheterna till användning.

– Vi har snott bra upplägg och lärt oss vad man inte ska göra. Till exempel att presentera artisterna på ett språk de inte förstår, säger Johan Jämtberg som också hoppas att festivalen ska spilla över på Helges verksamhet.

I tjugo år har han stöttat unga artister, skrivit låtar och spelat in i studion i Andersberg. Flera av dem har gått vidare och blivit etablerade. Johan Jämtberg minns Zara Larsson när hon kom till Helges som nioåring och bara två år ­senare, 2008, vann Talang i TV4.

– Nu hänger hon med Justin Bieber och är på väg att bli en världsartist. Hon är stark och målmedveten, vågar säga ifrån och är därför en stor förebild för andra unga tjejer.

Ett par hundra artister har säkert passerat genom studion genom åren och räknar han in projektverksamheten, där många som inte i första hand siktar mot stjärnorna finns, handlar det om tusentals.

– Det viktigaste här är att skapa en trygg miljö. ­Musikbranschen kan annars vara riktigt tuff, säger Johan Jämtberg.

Mer läsning

Annons