Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle betalar ofta för sent

Kommunerna betalar inte sina räkningar i tid. Gävle kommun är så pass dålig på att betala sina räkningar att den under de senaste två åren blivit föremål för betalningsförelägganden från kronofogden hela 36 gånger.

Annons

Arbetarbladet har begärt ut alla betalningsförelägganden som registrerats mot kommunerna i Gästrikland och Norduppland. Det blir en lång lista, och det är främst Gävle kommun som betalar sina räkningar alldeles för sent.

– Nä, men vanliga människor hanterar inte 130 000 fakturor per år heller. Det här är en väldigt liten summa, säger Johan Eisen, ekonom på kommunledningskontoret.

De obetalda räkningarna har aldrig gått så långt som till indrivning, men när en faktura gått så långt som till ett betalningsföreläggande betyder det att kommunen först missat att betala räkningen i tid, sedan missat att betala en eventuell påminnelse och sedan missat att betala en eventuell fordran från inkassoföretag. En sådan process tar oftast flera månader.

Gävle kommun använder sig sedan flera år av skanning av leverantörsfakturor. Skanningen utförs av ett företag i Fagersta och fakturorna ska därför postas till ett särskilt postnummer. Att leverantörer skickar fakturor till fel adress kan vara en orsak till att kommunen hamnar efter med räkning- arna.

Bland de betalningsförelägganden mot Gävle kommun som registrerats hos kronofogden de senaste två åren hittar vi bland annat en faktura från redovisningsföretaget KPMG AB. Den är på över 60 000 kronor och hade förfallodatum 19 mars i år. Johan Eisen kan berätta att fakturan registrerats som betald 8 juni, alltså två och en halv månad försent.

Johan Eisen slår i sin dator och kan berätta att fakturan registrerades som inkommen till kommunen först 3 juni.

– Jag har ingen aning hur det här har gått till, men den är betald nu i alla fall.

Ett annat föreläggande gäller en intern representation, mat, som barn- och ungdomsförvaltningen åtnjutit. Totalt gäller det drygt 20 000 kronor som skulle varit Sodexho tillhanda senast 1 maj. Johan Eisen berättar att den fakturan betalades i måndags, mer än två månader försent.

Sandvikens kommun har sex betalningsförelägganden under de senaste två åren, Hofors kommun har två och Ockelbo en. Vare sig Tierps eller Älvkarleby kommun har några registrerade betalningsförelägganden hos kronofogden.

Mer läsning

Annons