Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi bildarbiogasbolagmed privat aktör

Gävle Energi och privatägda Swedish Biogas International vill starta ett gemensamt bolag för att producera och distribuera biogas i regionen. I inledningsskedet satsar Gävle Energi tre miljoner kronor.

Annons

Kommunstyrelsen godkände på tisdagen bolagsordning och ett aktieägaravtal för det nya bolaget, SBI Ekogas AB. Enligt avtalet satsar båda parter drygt 3 miljoner kronor vardera. SBI ska äga 51 procent av aktierna, Gävle Energi 49 procent. Målsättningen är dock att få in fler aktörer i projektet och Gävle Energi räknar på sikt med att äga en mindre andel i SBI Ekogas AB.

Privat på sikt

I bolagsordningen anges vikten av att kommunen är med och initierar, samordnar och leder en utveckling för att åstadkomma biogasproduktion och försäljning, men på sikt verkar för att verksamheten kan tas över av någon annan.

I det första skedet ska dock ett tankställe för biogas färdigställas i anslutning till Duvbackens reningsverk. Det invigs 1 oktober i år.

Det privatägda SBI startades i Linköping och driver i dag flera biogasanläggningar runt om i Sverige. Bolaget är verksamt på en internationell marknad med huvudsakligt fokus på Sverige, USA och Sydkorea.

Mer läsning

Annons