Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle energi gör pengar på regnet

/
  • Flyter på. Det höga vattenståndet i Gavleån ger Gävle energi en hel del pengar.

37 000 kronor per dygn. Så mycket extra tjänar Gävle energi på rekordregnet som föll i förra veckan. Men elkunderna kan inte räkna med billigare el.

Annons

Just nu forsar det 70 kubik vatten per sekund genom Gävle energis vattenkraftverk. Det är betydligt mer än normalt för den här årstiden. En normalsekund i juli plaskar det annars på med måttliga tio kubik. Så, det föranleder oss att ställa följande fråga till Gävles kommunala energibolag:

– Självklart tjänar vi mer pengar nu, säger Håkan Jönsson, affärsområdeschef för elhandel på Gävle energi.

Regnet har satt rekord. I torsdags slog Gävle en toppnotering med 78 millimeter nederbörd på ett enda dygn, varav 66 millimeter under tolv timmar. På Gävle energi går kraftstationerna för fullt. Men energibolaget kan som mest ta hand om 35 kubik per sekund, resten rinner igenom slussarna. Det sker dock ingen skillnad i effekt på Gävlebornas elförbrukning. Gävle energi står som vanligt för ungefär tio procent av Gävles förbrukning. Resten köps in av Vattenfall.

Men, den ökade energin som de höga vattenflödena ger innebär att Gävle energi säljer mer av överskottet till Skellefteå kraft. Håkan Jönsson beräknar att det höga flödet varje dygn innebär cirka 37 000 kronor i ökade intäkter för energibolaget.

– Nej. Sedan avregleringen sätts marknadspriset på el varje dag på den nordiska elbörsen Nord Pool. Gävle energi bestämmer inte priset.

I framtiden kan Gävle energi förhoppningsvis ta hand om mer vatten än vad de kan i dag. Just nu pågår nämligen en förbättring och ombyggnad av Forsbacka vattenkraftverk.

Mer läsning

Annons