Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi vill bygga nytt kraftverk i Forsbacka

/
  • EFFEKTIVISERA. Gävle Energi planerar att riva det gamla kraftverket i Forsbacka, som togs ur bruk 2009, för att bygga ett nytt mer effektivt.

Gävle Energi har lämnat in en ansökan till Miljödomstolen om att få bygga ett nytt vattenkraftverk i Forsbacka.

– Prövningen tar sin tid men vi sätter igång att bygga så fort vi kan, säger Inger Lindbäck, affärsområdeschef, energiproduktion.

Annons

Det nya vattenkraftverket kommer att ligga i Forsbacka, strax bredvid det gamla kraftverket som byggdes redan på 1930-talet, och som togs ur bruk 2009.

– Det gamla kraftverket är uttjänat. I stället för att rusta upp det väljer vi att bygga nytt, så att vi kan utnyttja vattnets aktivitet bättre och få det så effektivt som möjligt, säger Inger Lindbäck.

I Gavleåns utlopp ur Storsjön i Forsbacka, finns tre åfåror. Det gamla kraftverket ligger vid den norra fåran och kommer att rivas. Planen är att bygga det nya vattenkraftverket i den mellersta fåran, eftersom det går att utvinna mer energi ur vattenflödet där.

Gävle Energi räknar med en investering på 35 miljoner kronor och Inger Lindbäck uppskattar att det kommer ta drygt ett år att bygga kraftverket.

– Vi ser det som en chans att producera ännu mer förnybar energi, säger hon.

Mer läsning

Annons