Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle energi vill köpa konkurshotat vindkraftbolag

Gävle energi förhandlar om att köpa konkurshotade vindkraftbolaget Samkraft. …– Andra kommuner skrattar åt oss, säger Inger KällgrenSawela, M.

Annons

Kommunstyrelsen gav i veckan grönt ljus för Gävle energi att förhandla om att köpa vindkraftbolaget Samkraft, som står inför risken att gå i konkurs.

– I dag går de ekonomiskt bra, men har lån som förfaller. Alla borgenärer vill inte fortsätta gå i borgen, och då hamnar vi i en krissituation, säger kommunalrådet Roger Persson, MP.

Med en rösts majoritet, där S, V och MP fick med sig C, beslutade kommunstyrelsen att låta Gävle energi förhandla med Samkraft om ett eventuellt köp.

– Gävle energi bedömer att uppsidan är betydligt positivare än riskerna. Vi vill ju satsa på förnyelsebar energi på affärsmässiga grunder. Då tycker jag det här är en god affär, säger Roger Persson, MP.

Men det tycker inte alla. Bolaget har haft det knaggligt en längre tid, och dess värde har skrivits ner vid två tillfällen. Ingen av de andra 17 delägarna vill köpa.

– De höga priser på el och elcertifikat som fanns när bolaget bildades finns inte i dag, och det finns inte samma möjlighet at driva det hållbart över tid, säger Håkan Jönsson, vd på Gävle energi.

Ändå vill ni köpa?

– Ja, absolut, för vi behöver inte göra så mycket insatser. Vi har kunskap om elhandel, drift och underhåll, och möjlighet att finansiera det billigare än Samkraft har i dag.

Men vad Gävle energi är beredda att betala vill han inte säga någonting konkret om.

– Om ett förvärv blir aktuellt köper vi till en lägre peng än bolaget uppfördes för, det har inte samma värde i dag, säger Håkan Jönsson.

På frågan om det handlar om mer än 50 miljoner svarar Inger KällgrenSawela, M, kommunalråd i opposition, så här:

– Det är mer, det är stora belopp. Det här är jättemycket pengar som skulle kunna investeras i annat.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget på kommunstyrelsemötet.

– Det handlar inte om förnyelsebart eller inte. De här tio vindkraftverken kommer stå kvar och snurra och ge el vem som än äger dem. Varför ska Gävle kommun gå in och rädda ett konkursmässigt bolag, säger Inger KällgrenSawela, M.

Hon pekar på de andra delägarnas bedömning.

– De gör en bedömning att det inte är affärsmässigt och vill kliva ur. De andra kommunerna skrattar åt oss, de tycker det är jättebra att Gävle kommun tar på sig den här risken, säger hon.

Istället borde kommunen låta Samkraft vända sig till den privata marknaden för andra köpare, anser Inger KällgrenSawela, M.

– Skulle förtaget gå i konkurs får ju andra delägare också ta del av den dåliga affären, och det kan ju hända att en privat aktör vill köpa. Man behöver inte göra dåliga affärer för att man är en kommun, säger hon.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige i juni.

Läs mer:

Vindarna vände för Samkraft

Kommunen räddar Samkraft

Ingen konkurs för Samkraft

Mer läsning

Annons