Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi vinstmaskinen bland bolagen

De kommunala bolagen går fortsatt bra. Vinsten ser ut att hamna på 110 miljoner kronor i år, och Gävle Energi står på egen hand för nästan hela kakan.

Annons

Bolagets miljonvinster försvaras med att man verkar på en konkurrensutsatt marknad.

Som Arbetarbladet berättade i går väntas Gävle Energi göra en vinst på 105 miljoner kronor i år. Det motsvarar cirka 10 procent av bolagets årsomsättning och är ungefär vad kommunen kräver i sina ägardirektiv till Gävle Energi.

– Gävle Energi är det mest konkurrensutsatta av våra bolag. De verkar inom elhandel, bredband och energikyla bland annat och kan inte avvika i prissättning från andra konkurrenterna så kravet är ganska rimligt, säger kommunens ekonomichef Agne Lindberg.

Han medger att fjärrvärmen inte är särskilt konkurrensutsatt, men menar att taxorna sätts så att Gävle Energi ska kunna underhålla och reinvestera i sitt i dag ganska ålderstigna fjärrvärmenät.

Bland de andra kommunala bolagen väntas Gavlegårdarna göra en vinst på 23 miljoner. Gävle Hamn går bättre än väntat, främst på grund av höga hyresintäkter för oljebergrummen på Norrlandet, och tros stanna på plus 24,5 miljoner. Gavlefastigheter hade en tuff vinter på grund av de rikliga snömängderna och har en prognos som ligger 7 miljoner sämre än budget.

Moderbolaget Gävle Stadshus AB har ingen verksamhet men dras med höga räntekostnader efter lån i samband med koncernbildandet. Därför väntas GSAB redovisa ett minusresultat på 33,9 miljoner i år.

Mer läsning

Annons