Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energis affärer kan bli domstolsfall

Konkurrensverket rustar för att driva rättsprocesser mot flera kommuner som konkurrerar med privata företag.

– Kommunerna bedriver i många fall olaglig verksamhet, säger Per-Arne Sundbom, konkurrensråd på Konkurrensverket.

Annons

Kommunägda Gävle Energis försäljning av energideklarationer kan bli ett sådant fall.

– Det kan strida mot lagen. Det finns inget uttryckligt undantag i lagstiftningen för att bedriva den verksamheten i konkurrens med privata företag, säger Per-Arne Sundbom.

Hittills har det varit omöjligt att få det rättsligt prövat. Men den nya lagen som träder i kraft från 1 januari öppnar nya vägar.

Konkurrensverket har inrättat en särskild avdelning som ska jobba med ärenden som rör kommunal verksamhet som bryter mot kommunallagen.

– Strömmar det in ärenden så får vi jobbar väldigt hårt. Vi kommer att prioritera utifrån ärendets vikt ur konkurrenssynpunkt, hur stor skadan är och så vidare, säger Per-Arne Sundbom.

Rolf Wickenberg, distriktchef för saneringsföretaget Anticimex i Gävle, är en av företagarna som välkomnar den nya lagen.

Anticimex säljer både energideklarationer och utbildar företag i systematiskt brandskydd.

– Gävle Energi har tagit jobb från oss, helt klart, säger Rolf Wickenberg som känner flera företagare som också känt av konkurrensen, från både kommunala energibolag och räddningstjänsten.

– Kommuner ska inte syssla med grejer som konkurrerar med småföretag, tycker han.

Konkurrensverkets Per-Arne Sundbom pekar på att en kommun, till skillnad från ett privat företag, har möjlighet att varaktigt bedriva verksamhet som inte bär sina kostnader. Det snedvrider konkurrensen, hävdar han.

Men mycket ligger i en gråzon, mellan det lagliga och olagliga, konstaterar han.

Ett exempel är verksamhet för att främja turismen.

– Det är klart tillåtet om turistbyrån sysslar med allmän information. Sen beror det på om man också gör andra saker där det redan finns fungerande privat verksamhet.

Ett annat exempel är gym som bedrivs av kommunala badhus, som Fjärran Höjder i Gävle.

Om det är lagligt beror på "anknytningskompetensen". Per-Arne Sundbom pekar på att det kan vara "kompetensenligt", inom lagens ramar, om ett sjukhus driver cafeteria "som en naturlig del av tjänsterna som erbjuds".

– Huruvida gymverksamhet är kompetensenlig verksamhet vid en simanläggning har mig veterligen aldrig prövats, säger han.

Frågan är om Konkurrensverket anser att det hämmar konkurrensen.

 

 

Mer läsning

Annons