Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle ger sig in i miljökampen

/
  • Lena Eriksson är samordnare flera aktiviteter som arrangeras i november.

För klimatets skull anordnas flera aktiviteter i centrala Gävle under hela november.
Först ut är Miljötinget som hålls på Polhemsskolan.
– Att ge upp innebär att allt går åt skogen, säger Lena Eriksson, samordnare i Gävle.

Annons

Mellan den 30 oktober och den 11 november pågår FN:s klimatkonferens i Paris. Mötet är det 21 i ordningen – och förväntningarna på att få ett bindande klimatavtal är stora.

– Det här är kanske sista chansen vi har att göra något på riktigt, säger Lena Eriksson, som arbetar på Studiefrämjandet.

Hon är samordnare för flera aktiviteter som anordnas för att uppmärksamma klimatfrågan och vad som krävs för att göra en klimatomställning. Målet är att framför allt nå yngre människor.

På lördag inleds Miljötinget – som är en stor miljökonferens för ungdomar på Polhemsskolan. Tinget avslutas på måndag. Hundratals ungdomar kommer närvara.

Den 15 november kommer löpturnén "Run for your life" till Gävle, som bland annat uppmärksammar klimatflyktingar och rädslan för klimatförändringar. Riksteatern som står bakom loppet. Idén föddes när de kom i kontakt med en klimatflykting.

– Många är på flykt undan krig. Men man tänker ofta inte på vad krigen egentligen beror på. Ofta är det så att man bråkar om de jordar som fortfarande är brukbara och det vatten som finns, säger Lena Eriksson.

Just klimatflyktingar är en viktig utmaning, berättar Lena Eriksson. De kommer bara bli fler om man inte gör något åt den globala uppvärmningen

Tusen löpare deltar i "Run for your life". Loppet inleds på Arktis och avslutas i Paris där klimatkonferensen pågår.

– Alla springer olika långa sträckor. Och alla springer med en egen historia om varför deltar, säger Lena Eriksson.

Mer läsning

Annons