Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hamn har fått flera förfrågningar om fartyg för asylboende – därför säger de nej

/
  • Gävle hamn har fått flera förfrågningar gällande att ta emot fartyg som ska fungera som asylboenden.

Gävle hamn har fått många förfrågningar gällande möjligheten att anlägga fartyg som ska fungera som asylboende. Hamnen har dock sagt nej med anledning av att den i dag används för gods.

Annons

I Norrsundet finns det planer på att ett kryssningsfartyg ska anläggas vid hamnen och bli ett asylboende. Fredrik Svanbom, vd på Gävle hamn, berättar att de har fått flera liknande förfrågningar om att ta emot fartyg som ska ligga i hamnen och fungera som tillfälligt boende.

LÄS OCKSÅ: Här är fartyget som kan bli flyktingboende i Norrsundet

– Jag tror det är tre eller fyra olika förfrågningar det senaste halvåret. Och med anledning av det har vi redan tidigt gjort en utredning där vi har tittat på vilka möjligheter vi skulle ha att göra det, och den utredningen har kommit fram till att det inte är möjligt – med anledning av den verksamhet vi bedriver – att anlägga ett fartyg för boende i vår hamn en längre tid.

LÄS MER: Jättefartyg med 660 platser kan bli flyktingboende i Norrsundet

Gävle hamn är i dag en godshamn, vilket gör att det inte skulle fungera att ha människor som bor på området, förklarar Fredrik Svanbom.

– Vi är en hamn som hanterar gods, och vi har kundåtagningar där vi använder våra anläggningar för det ändamålet, och då skulle det ändamålet bli allvarligt skadat så att säga. Vi skulle i vissa fall inte kunna upprätthålla våra uppdrag mot våra befintliga kunder.

TV: Boende i Norrsundet om flyktingboende i hamnen – "Jag ser det som positivt"

LÄS OCKSÅ: Eventuellt flyktingboende blir inte räddningen för skolan

Mer läsning

Annons