Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hamn inte prioriterad

Som väntat blev inte Gävle hamn en av landets tio prioriterade hamnar när regeringen i dag presenterade sin infrastrukturproposition. Hela utredningen lades åt sidan av den ansvariga ministern Åsa Torstensson.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat väljer regeringen att inte följa rekommendationerna i den så kallade hamnstrategiutredningen där Gävle hamn utses till en av landets tio viktigaste hamnar.

När regeringen offentliggjorde sin proposition "Framtidens resor och transporter" som handlar om infrastruktursatsningar under perioden 2010-2021 var hamnstrategiutredningen slopad.

– Det är en oerhört viktig utredning, men jag ser inte att det är lämpligt att låsa utvecklingen till vissa orter. det är tråkigt om staten går in och blockerar en utveckling som sker på marknadens villkor, sade infrastrukturminister Åsa Torstensson under en presskonferens tidigare i dag.

Hon framhöll istället att det är upp till de statliga verk med ansvar för transporter och respektive regioner att tillsammans med näringslivet göra prioriteringar i vilka infrastruktursatsningar som är viktigast.

– Det kan ändå bli fråga om pengar till ett tiotal hamnar, men i så fall utifrån att verken och regionerna prioriterar dem, sade Åsa Torstensson som också tillade att hon utgår från att regionerna tar med sig det som hamnstrategiutredningen kommit fram till.

Mer läsning

Annons