Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hamn ökar i lågkonjunkturen

Gävle hamn ökar i lågkonjunkturen.

Under årets första åtta månader var godsvolymen 2 procent större än motsvarande period i fjol, berättar Fredrik Svanbom, vd i Gävle Hamn AB.

Annons

Om det går lika bra under resten av året kan det mycket väl bli ett nytt rekordår för Gävle hamn.

Den goda beläggningen har gjort att Fredrik Svanbom återanställt sex av de 14 stuveriarbetare som blev uppsagda i våras.

Uppsägningarna skedde som följd av att kommunägda Gävle Hamn tog över verksamheten i det privatägda stuveribolaget.

Det är framförallt oljeimporten som ökat, konstaterar Fredrik Svanbom. Oljevolymen ökade med 18 procent under årets första åtta månader.

– Under senhösten i fjol och under första kvartalet i år har importörerna lagrat mycket olja i våra bergrum. De passar på när de kan köpa billigt. Bergrummen är nu fyllda till bristningsgränsen, säger Fredrik Svanbom.

Bulkvarorna har minskat med cirka 15 procent , vilket är en följd av lågkonjunkturen. Den tunga industrin behöver inte så mycket skrot och andra insatsvaror när de producerar mindre.

Importen av flygbränsle har också minskat.

Containertrafiken har varit ungefär oförändrad jämfört med i fjol och det är betydligt bättre än i flera andra hamnar, konstaterar Fredrik Svanbom.

Förutom att Gävle hamn har stärkt sin ställning som containerhamn kan det också ha att göra med lägre kronkurs som gynnat exporten av bland annat sågade trävaror.

Fredrik Svanbom konstaterar att hamnen har flera ben att stå på vilket gör att man är mindre sårbar än hamnar med några få godsslag.

 

Mer läsning

Annons