Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Hamn ser positivt på flytt

/

Gävle Hamn ser gärna att Villa Sjötorp flyttas till Engeltofta.

– Om man ska renovera huset måste allmänheten kunna uppleva det och det kan man inte göra i ett hamnområde, säger hamnens vd Fredrik Svanbom.

Annons

Just nu är Villa Sjötorp ett hinder för utvecklingen av Gävle Hamn. Ett större magasin, ett så kallat stuffmagasin, för packning av containrar är under uppförande intill Villa Sjötorp. Ett nytt järnvägsspår har också påbörjats genom stuffmagasinet och vidare in i parken vid Sjötorp.

– Vi har ett jättestort intresse av att byggnaden försvinner från platsen, säger Fredrik Svanbom.

Gävle Hamns styrelse har därför redan fattat beslut att stå för kostnaden för att riva Villa Sjötorp.

Den är beräknad till mellan 300 000 och 400 000 kronor. En flytt och renovering av huset skulle bli betydligt dyrare, cirka 12 miljoner kronor. Men det finns inga beslut på om hamnen kan vara med och finansiera en sådan kostnad.

Kommunen utreder just nu tre alternativ för Villa Sjötorps framtid. Att bevara, riva eller flytta huset. Ur Fredrik Svanboms horisont är bara två av alternativen intressanta.

– Att bevara och renovera upp huset på platsen vore att kasta pengarna i sjön. Då skulle det inte kunna upplevas av allmänheten eftersom det står mitt i ett hamnområde, säger han.

Mer läsning

Annons