Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hoppas slippa neddragningar 2009

Gävle kommuns skatteintäkter 2009 blir kring 20 miljoner kronor lägre än väntat. Men några akuta besparingar är inte nödvändiga menar kommunens budgetchef Anders Larsson.

Annons

– Det är en försämring jämfört med tidigare, men det är först 2010 som genomslaget kommer, förutspår Anders Larsson, Gävle kommuns budgetchef.

I år har Gävle kommun budgeterat för ett plusresultat på 80 miljoner kronor. Detta gör att kommunen har marginalerna på sin sida nu när det visar sig att årets skatteintäkter blir 20 miljoner kronor lägre än väntan.

– Det gäller att alla arbetar för att hålla sina budgetanslag, men några neddragningar har vi inte gjort, säger Anders Larsson.

I stället förbereder man sig för sämre tider 2010, då lågkonjunkturen och varslen om uppsägningar väntas få större genomslag i ekonomin. Enligt prognoserna blir skatteintäkterna då 80 miljoner kronor lägre än vad tidigare bedömningar visat.

– Vi har bra tid att förbereda oss, så förhoppningsvis får vi en mjuklandning. Det är värre för kommuner med obalans i ekonomin som få en kraftig inbromsning redan nu.

Anders Larsson vill ändå varna för att det kan komma sämre skatteprognoser. Kommunernas utjämningssystem gör att Gävle påverkas av vad som händer i hela landet.

– Om alla varsel om uppsägningar faller ut kan det bli ännu sämre.

Mer läsning

Annons