Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan få ett boende för vård i livets slutskede

/
  • FÖREBILD. PÅ Mellannorrlands hospice i Sundsvall anstränger man sig för att ge de döende gästerna både guldkant på tillvaron och en så hemlik miljö som möjligt. I matsalen dukar man med fint porslin och servetter. Det är en av förebilderna för det hospice som nu vill starta i Gävle.

I Gävleborg finns inget hospice där döende personer kan bo och få vård den sista tiden i livet. Nu finns dock långtgående planer på att starta ett i Gävle. Kommunen är positiv – men landstinget tvekar.

Annons

Ett hospice där svårt sjuka människor kan få leva den sista tiden i livet har länge efterlysts av sjukvården.

I dag riskerar döende att få tillbringa sin sista tid i livet ensamma hemma, på stressiga vårdavdelningar på sjukhuset eller på äldreboenden som inte lämpar sig för exempelvis unga människor.

Men nu kan en lösning vara i sikte. Ett hospice med tolv platser planerar att öppna i Gävle.

Bakom satsningen finns två personer som tillsammans har lång erfarenhet från sjukvård och äldreomsorg och som länge sett behoven.

– Vi har sett hur vi inte vill ha det och nu ska vi göra det som vi vill ha det, säger en av initiativtagarna som vill vara anonym tills allt är klart.

Lugn och trygg miljö

Tanken är att döende människor ska kunna känna sig trygga den allra sista tiden i livet, ha kunnig personal omkring sig men samtidigt få lugn och ro och slippa sjukhusmiljön.

– Det ska vara så likt hemma som möjligt. Man ska kunna ha med egna möbler och anhöriga ska kunna sova över, säger en av personerna bakom hospiceplanerna.

Inte patient

– Hos oss ska man få vara människa och inte patient. Det ska vara lugnt och man ska få själaro, betonar hon.

Planerna är långt gånga. Personal och lokaler finns redo. I första skedet ska man hyra in sig men planen är att starta en insamlingsstiftelse för att i framtiden kunna bygga ett eget hus som är helt anpassat för hospiceverksamhet.

Det enda som saknas är vårdavtal med kommunen och landstinget. Gävle kommun är positiv och är berett att skriva avtal om landstinget också går in och delar kostnaden. Men landstinget tvekar.

Alla är positiva

– Vi har haft samtal och alla är positiva men vi får inga besked. Det här dras i långbänk, säger en av personerna bakom hospicet.

– Det känns tråkigt eftersom vi vet att behovet är stort och ändå kan vi inte komma igång.

Mer läsning

Annons