Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan få ett nytt museum

/
 • Aino Calmeyer städar verkstaden och allt dess innehåll med en industridammsugare.
 • Gävlebon Aino Calmeyer har fått uppdraget att inventera och på försök göra Johnny Mattssongården i Gamla Gefle till ett museum. I den här verkstaden jobbade den världskände träsnidaren och formgivaren från 1959 fram till sin död 1970.
 • Träsnidaren, konsthantverkaren, skulptören och formgivaren Johnny Mattsson var oerhört produktiv. I hans verkstad finns åtskilliga exempel på hans vitt skilda verk.
 • Johnny Mattsson gjorde pipor på beställning, och formgav förlagan till JM-pipan som tillverkades av en firma i Italien.
 • På väggarna hänger stämjärn, sågar och borrar. Johnny Mattssons verkstad har i princip stått orörd sedan han gick bort för 40 år sedan.
 • På en av arbetsbänkarna i verkstaden står en öppnad ask med fabriksnya knivar inlindade i papper. Johnny Mattssons son, Per Mattsson, berättar att knivarna med tiden blev så smala av allt slipande att det tills slut inte fanns så mycket kvar av bladet.
 • Johnny Mattssons verkstad har i princip stått orörd sedan han gick bort för 40 år sedan.
 • I minnesrummet ligger Johnny Mattssons pipor och tobak framme på skrivbordet, som om han just hade lämnat rummet.
 • Intill verkstaden och bostaden finns ett minnerum som familjen har ställt i ordning. På skrivbordet ligger Johnny Mattssons pipor och tobak framme, som om han just hade lämnat rummet.
 • Träkonstnären Johnny Mattssons knivar med tiden blev så smala av allt slipande att det tills slut inte fanns så mycket kvar av bladet.
 • Johnny Mattssons verkstad har i princip stått orörd sedan han gick bort för 40 år sedan.
 • På väggarna hänger stämjärn, sågar och borrar. Johnny Mattssons verkstad har i princip stått orörd sedan han gick bort för 40 år sedan.

Träsnidaren Johnny Mattssons hem och verkstad i Gamla Gefle ska på försök bli ett museum.

– Målet är att kunna öppna till sommaren, säger Gävlebon och konstnären Aino Calmeyer, som är sysselsatt i projektet sedan i augusti.

Annons

Konstnären Johnny Mattsson levde och verkade i Gävle 1906-1970. Han var en oerhört produktiv hantverkare och träkonstnär som slog igenom på 50-talet och ställde ut runt om i världen.

Arbetarbladet har tidigare berättat om Johnny Mattssons barns önskan att konstnärsgården ska öppnas för allmänheten. Men det har saknats pengar.

Men så kläcktes idén att anmäla projektet som sysselsättning åt någon långtidsarbetslös, och på så vis tillföll uppdraget Aino Calmeyer. Hon är konstnär, har jobbat på Kulturhuset Lättings och startade 2008 butiken Konstra för lokalt konsthantverk men har varit arbetslös i perioder.

Återställde miljön

I augusti började hon med att återställa miljön ute och inne i Johnny Mattsson-gården på Rettigsgatan i Gamla Gefle.

– Verkstaden har ju inte städats på 40 år. Varje sak jag hittar måste göras rent. Men det är mycket roligare att städa här än hemma, säger Aino Calmeyer och skrattar.

Hon kände väl till Johnny Mattsson och uppskattar att vistas i en konstnärlig miljö.

– Det är väldigt få som gör bruksföremål och konst på samma sätt som han. Trä ligger så rätt i tiden och de saker han gjorde har en sådan klass att de håller än idag, säger hon.

Kultur och fritidsförvaltningen står för hyreskostnaden på 60 000 kronor under den tvååriga försöksverksamheten. Försäkringskassan står för ersättningen inom jobb- och utvecklingsgarantin, fas 3.

När städningen är klar väntar en inventering, och skyltning av byggnaden. Men så långt som att diskutera öppettider har man inte kommit.

Men redan om ett par veckor, under evenemanget Södersöndag, har nyfikna Gävlebor och besökare möjlighet att besöka Johnny Mattsson-gården. Mellan 13 och 16 planerar den nystartade föreningen Johnny Mattssons vänner att hålla gården öppen söndag 5 december.

Mer läsning

Annons