Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan få nytt blåljushus – men antalet brandmän kan bli färre i framtiden

/
  • Antalet brandmän kan bli färre i framtiden när brandstationen flyttar till Trygghetens hus.

Gävle kan få ett nytt blåljushus i Kungsbäck. Där är tanken att polisen och räddningstjänsten ska samsas om lokalerna.
Men den nya satsningen kan innebära att Gävle får färre brandmän i framtiden.

Annons

Under tisdagen klubbade kommunstyrelsen igenom en avsiktsförklaring om att bygga ett nytt blåljushus i Kungsbäck.

Tanken är att bland annat räddningstjänsten och polisstationen ska samsas i den byggnad som ska få namnet "Trygghetens hus". Syftet är att samordna blåljusfunktioner som räddningstjänsten och polisen samt larm- och ledningsfunktioner.

– Vi har fått höra att det är den ultimata platsen för utryckningsfordon. Vi vill verkligen tillmötesgå polisen och ha ett gott samarbete med dem, säger kommunalrådet Ann-Helen Persson (C).

Inspirationen till den nya organisationen har hämtats från bland annat orter som Östersund och Örebro, där blåljusfunktionerna samordnats.

Nestor Wallberg, räddningstjänstens förbundsordförande, berättar att det finns en komplex hotbild med terrorhot och stora olyckor, där det blir allt viktigare att kunna samordna och leda resurser. Det var något som man inte minst såg vid den stora branden i Västmanland.

– Vi vill vidga det till ett samarbete och då kan man fatta beslut som är väl avvägda. Ibland kan det vara polisen eller sjukhusledningen som leder insatsen. Vid en stor brand eller översvämning kan det vara vi som leder insatsen, säger Nestor Wallberg.

LÄS MER: Räddningstjänsten lämnar anrik brandstation

Kommunstyrelsens ordförande, Inger KällgrenSawela (M), tar upp en av anledningarna varför räddningstjänstens nuvarande läge på Brynäs är problematiskt.

– Visste ni att trafiken står still i 20 minuter vid en utryckning?

Satsningen beräknas kosta kommunen 140 miljoner kronor och hyresnivåerna för de nya lokalerna väntas hamna på tolv miljoner kronor – ett glapp på ungefär åtta miljoner jämfört med dagens kostnader på 3,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Gävles trygga borg

Övningsområdet i Rörberg skrotas om satsningen blir av. I stället ska man försöka hitta ett annat i Gävle eller Sandviken.

En del av hyreskostnaderna väntas landa på polisen och andra verksamheter som kan rymmas i det nya blåljushuset. Hela kostnaden kommer alltså inte att landa på Gästrike räddningstjänst.

– Vi ska reservera plats för polisen. Det här är en viktig signal – att vi tar gärna emot er, säger Inger KällgrenSawela (M).

När Rörberg lämnas räknar man också med ett minskat behov av brandmän. Totalt räknar man med att kunna spara fyra miljoner kronor – men kostnadskalkylen är i dag osäker och därför är det inte säkert att det verkligen blir så.

Enligt Nestor Wallberg, Gästrike räddningstjänsts förbundsordförande, vill man avveckla insatsstyrkan i Rörberg. Där jobbar i dag fyra brandmän och två personer som arbetar med utbildning.

– Vi kommer att få ett bättre operativt läge med närhet till Valbo och då kommer vi inte att behöva den, säger han.

Nestor Wallberg säger att ingen brandman kommer att sägas upp men att kommer att behöva organisationen.

– Det är klart att det är en besparing. Naturligtvis kommer vi att behöva minska bemanningen, säger han.

INSÄNDARE: En bra lokal för en saluhall i Gävle

I nuläget finns det flera oklarheter kring hur den tänkta satsningen ska finansieras. I tjänsteskrivelsen till beslutet föreslår kommunledningskontoret kommunstyrelsen att efterlysa tydligare ekonomiska kalkyler – för att det ska bli lättare att beräkna hur stort kommunbidraget till Gästrike räddningstjänst kommer att behöva bli i framtiden.

Trygghetens hus har en beräknad byggstart år 2019.

Mer läsning

Annons