Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun i krismöte om flyktingsituationen - kan ta emot fler ensamkommande barn

Just nu befinner sig representanter från Gävle kommun i krismöte med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Anledningen är att avlasta södra Sverige.

Annons

Enligt Dagens Eko är det fem kommuner som deltar i mötet, Gävle, Skellefteå, Umeå, Örebro och Norrköping.

Situationen i framför allt Trelleborg och Malmö håller på att gå överstyr. Man mäktar inte med att hitta boenden till det stora antal ensamkommande flyktingbarn som kommer, och förväntas komma den närmaste tiden.

Åtgärden med att införa gränskontroller sedan ett dygn har inte dämpat strömmen av asylsökande. I vissa fall kan man enligt Migrationsverkets kommunikationschef Mikael Hvinlund se en ökning av antalet asylsökande, för att man i stället för att begära att få komma vidare till ett annat land väljer att söka asyl här.

Gävle och de övriga fyra kommunerna är så kallade ankomstkommuner. Totalt är det nio stycken i Sverige. De övriga är Sigtuna, Solna, Göteborg och Mölndal. I samtliga ankomstkommuner har Migrationsverket kontor.

Kommunerna kan teckna två typer av avtal med Migrationsverket, antingen som ankomstkommun eller som anvisningskommun. Ankomstkommun betyder att kommunen är ansvarig för mottagande och ska erbjuda omsorg och boende tills barnen placeras ut i annan kommun, och boende i dessa kommuner är tänkta att vara tillfälligt.

Alla kommuner kan dock bli ankomstkommuner, detta beror helt enkelt på i vilken kommun som personen först kommer i kontakt med en myndighet. De kommuner som barnen sedan placeras ut till för permanent boende kallas för anvisningskommuner. Samtliga kommuner i Sverige har avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn som anvisningskommuner, genom dessa avtal har kommunerna rätt till ersättning från staten.

Mer läsning

Annons