Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun kritiserar regeringens förslag om flyktingmottagande

Annons

Gävle kommun gör tummen ned för regeringens förslag om ändrad organisation av flyktingmottagandet.

– Vi är oerhört kritiska till utredningen, säger vänsterpartisten Lars-Göran Langeborg, vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Utredningen föreslår att kommunerna inte längre ska ha ansvaret för flyktingarnas introduktion under de första tre åren efter att de anlänt.

Privata företag tar över

Enligt förslaget ska staten betala introduktionsersättningen och privata så kallade lotsföretag ska ta fram en utvecklingsplan för flyktingen. Länsstyrelsen får en tillsynsroll.

När utredningen var uppe till diskussion under utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde i onsdags var ledamöterna ense över partigränserna.

Kan bli dyrt

– Oppositionen är lika kritisk som majoriteten. Vad händer om lotsföretagen inte lyckas? Då ska kommunen ha ansvaret, men utan statliga pengar, säger Lars-Göran Langeborg.

Han är också missnöjd med att en pliktlag föreslås som innebär att kommunerna ska ha stand-by lägenheter för flyktingar som kanske bestämmer sig för att flytta till orten.

Ledamöterna vill bland annat att lotsföretagen kvalitetssäkras och i yttrandet föreslås att staten ska fortsätta betala för introduktionen även efter de inledande tre åren, i de fall flyktingen inte kan försörja sig själv. Alternativet är att kommunen kompenseras för kostnaderna.

Mer läsning

Annons