Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun polisanmäler landstinget

Landstinget Gävleborg har polisanmälts för miljöbrott.
Orsaken är att man inte anses ha gjort tillräckligt för att förhindra spridning av legionella på Gävle sjukhus.

Annons

Det är bygg- och miljöförvaltningen i Gävle som polisanmält landstinget.

Bakgrunden är att man i samband med extrakontroller i somras upptäckte att det fanns höga halter av legionella i varmvattnet på infektionskliniken och onkologkliniken på Gävle sjukhus. På onkologen var också temperaturen på varmvattnet alldeles för lågt vilket ökar risken för att bakterierna ska växa till.

Det är allvarligt eftersom de här klinikerna har särskilt infektionskänsliga patienter som riskerar att drabbas av den så kallade legionärssjukan.

Sedan dess har sjukhuset byggt om varmvattensystemet och bytt duschmunstycken, slangar och blandare. De uppföljande kontroller som gjorts visar också att varmvattnet nu håller rätt temperatur och att mängden legionellabakterier har minskat.

Välkomnar utredningen

Men bygg- och miljöförvaltningen anser inte att de gjort tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt och nu är det upp till polisen att avgöra om något brott begåtts.

Landstingets tillförordnade miljöchef Maria Wikström välkomnar utredningen.

– Det finns inga tydliga gränsvärden i lagstiftningen därför är det bra att frågan lyfts så vi får veta om vi gjort tillräckligt eller om vi borde ha gjort mer.

Mer läsning

Annons