Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun vill ha tillbaka äppelträdet – lägger miljonbud på tomten

/
  • Många kämpar, och har gjort det i flera år, för att äppelträdet ska stå kvar i Sofiaparken, i Gävle. Nu vill Gävle kommun köpa tillbaka trädet.

Det omstridda äppelträdets öde kan snart avgöras. Gävle kommun har lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor för att köpa tillbaka äppelträdet som de en gång sålde för flera år sedan. Nu är det bara att vänta på markägarens svar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Han tänker överklaga besutet om äppelträdet

Under måndagen lämnade Gävle kommun ett miljonbud på tomten där det, nu rikskända, äppelträdet står. Budet är på 6,3 miljoner kronor, en rimlig summa enligt kommunstyrelseordförande Inger KällgrenSawela (M).

– Vi köper gärna tillbaka tomterna och trädet, och vi betalar så att markägaren går skadeslös, men mer än så kan vi inte göra.

Tvisten gällande äppelträdet började sin historia för några år sedan då Gävle kommun sålde maken där äppelträdet står till en privat intressent för över fyra miljoner kronor. Från början var det tänkt att äppelträdet skulle rivas jäms med marken och att nya bostäder skulle byggas där.

Den detaljplan som kommunen hade tänkt sig blev dock mycket svårare att genomföra än vad de kunde föreställa. Flertalet privatpersoner blev upprörda över att det ståtliga trädet skulle rivas och överklaganden mot beslutet ramlade in till Mark- och miljödomstolen, som dock gav Gävle kommun rätt i slutändan.

Marken såldes till den privata byggherren, men privatpersonerna som kämpade för äppelträdet lät sig inte tystas för det. En Facebookgrupp som heter "Rädda äppelträdet" har i skrivande stund över 3 000 gillande personer.

LÄS OCKSÅ: "Slaget om äppelträdet fortsätter"

Budet som Gävle kommun nu lämnat på 6,3 miljoner kronor är 2,1 miljoner kronor högre än inköpspriset. Ökningen beror på markens värdeökning under åren samt att man räknat till utgifterna för projektering och ränta i priset.

– Vi har verkligen gjort vad vi kan för att lösa detta. Nu får vi hoppas att markägaren accepterar vårt bud, säger Inger KällgrenSawela.

Gävle kommun har dock, enligt de själva, räckt ut handen till byggherren tidigare för att resonera kring marken vid äppelträdet. Då ska byggherren ha svarat kommunen att de får köpa marken för dubbla priset, men det skulle då gå emot kommunallagen så kommunen tackade nej.

I nuläget råder det både hopp och förtvivlan kring äppelträdet. Antingen får kommunen köpa tillbaka marken, och äppelträdet kanske räddas, eller så nekar markägaren budet och river ner trädet.

– Vi kan inte göra mer än så här och vårt bud är mer än rimligt, säger Inger KällgrenSawela i ett pressmeddelande.

LÄS MER:

Kända äppelträdet får huggas ner

Radhusbygget vid äppelträdet skjuts på framtiden

Här är Gävles alternativ för äppelträdet

Mer läsning

Annons