Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle lämnar Stockholm

Gävle ska stå på egna ben och bör lämna näringslivssamarbetet Stockholm Business Alliance. Det anser kommunens näringslivschef Helena Ribacke.
– Jag blev förvånad, för jag tror att Gävle behöver Stockholm, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Annons

600 000 kronor om året kostar det för Gävle kommun att vara med i näringslivssamarbetet Stockholm Business Alliance. Partnerskapet startades 2007 och har som syfte att göra Stockholmsregionen till norra Europas ledande tillväxtregion. Gävle är en av de kommuner i samarbetet som ligger längst bort ifrån Stockholm och tanken när man gick med var att ta ett steg närmare det attraktiva Mälardalen.

– Vi tänkte att man får mer kraft av att samarbeta, framför allt för att locka internationella etableringar till regionen, säger kommundirektör Göran Arnell.

Medlemskommunerna tecknar kontrakt på fyra år i taget och ett år innan Gävles avtal går ut har kommunen nu fått frågan om man vill skriva ett nytt, för perioden 2011-2015.

Ärendet ska behandlas av politikerna i kommunstyrelsen nästa vecka och i förslaget till beslut skriver kommunens näringslivschef Helena Ribacke att Gävle bör avsluta sitt medlemskap i Stockholm business alliance. Motiveringarna är bland andra att Stockholms varumärke står i vägen för Gävles eget varumärke och att prioriteringarna inte stämmer överens med dem som Gävle och resten av länet arbetar med. "Gävles näringsliv är sprunget ur den egna regionen, inte ur ett Stockholmsfokus", skriver Ribacke.

Oppositionsråd Inger Källgren Sawela blev förvånad när hon läste beslutsförslaget.

– Jag godtar inte riktigt motiveringen, för jag tror att vi behöver Stockholm. Om Gävle ska kunna vara en stark motor i vår egen region måste vi också få draghjälp utifrån. Det är värt de här pengarna, säger hon.

Göran Arnell håller med om att Stockholm business alliance har varit positivt för Gävle på det sättet att kommunen drar nytta av om det går bra för Stockholmsregionen. Han erkänner dock att kommunen hade önskat sig fler konkreta förfrågningar från företag än vad man fått.

– Nu vill vi satsa resurser på att i första hand bygga upp ett näringslivssamarbete med kommunerna i vår egen region, säger han.

Kommunalråd Carina Blank (S) tycker att det handlar om en prioritering. Man vill förbättra samarbetet mellan kommunerna i Gävleborg och har inte resurser att göra både och.

Har Stockholm business alliance varit bortkastade pengar för Gävle?

– Nej, absolut inte. Vi har fått deras fina mätningar och fått ett bra kontaktnät. Det här handlar inte om att vi tycker att det har varit dåligt, men om vi ska kunna åstadkomma det vi vill på det regionala planet är det här något vi kan avvara just nu, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons